2.2 C
București
joi, 6 februarie, 2025

Mai multe ONG-uri și experți în sănătate cer eliminarea unui îndulcitor considerat periculos pentru sănătate

Controversatul produs a fost etichetat ca fiind ”posibil cancerigen” de Organizația Mondială a Sănătății

ONG-ul Foodwatch, alături de asociația franceză Liga împotriva Cancerului și aplicația de nutriție Yuka, au inițiat o petiție comună pentru interzicerea aspartamului, un îndulcitor considerat periculos pentru sănătate, potrivit AFP.

Petiția prin care ONG-urile și experții în sănătate cer eliminarea unui îndulcitor considerat periculos pentru sănătate a fost lansată în 11 state din Europa

Această petiție, lansată în 11 țări europene – Germania, Austria, Belgia, Spania, Franța, Italia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Regatul Unit și Elveția – urmărește să exercite presiuni asupra instituțiilor europene pentru a interzice acest aditiv.

De asemenea, inițiatorii solicită statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să adopte măsuri de precauție, conform unui comunicat comun, transmite G4 Media.

Aspartamul, un produs controversat: între aprobări oficiale și riscuri pentru sănătate

Aspartamul – prezent potrivit Foodwatch în peste 6.000 de produse, mai ales ”uşoare” (light) ca de exemplu sucuri fără zahăr, iaurturi sau gumă de mestecat – este autorizat din 1988 în Franţa şi provoacă dezbateri cu privire la riscurile pe care acest îndulcitor artificial le poate avea asupra sănătăţii.

În 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl clasa drept ”posibil cancerigen pentru om”, mai punctează sursa citată.

Potrivit unui raport Foodwatch cu privire la aspartam ”aproape trei sferturi dintre studiile privind aspartamul au fost finanţate sau influenţate de industria (agroalimentară), ceea ce pune în discuţie credibilitatea evaluării riscurilor şi astfel aprobarea aspartamului” de către instituţia europeană.

Latest news
știri