-1.1 C
București
sâmbătă, 22 februarie, 2025

Creveții asiatici au ajuns în Dunăre: oportunitate culinară sau amenințare ecologică?

O specie exotică se extinde în apele României

O nouă specie de crevete de râu, Macrobrachium nipponense, a fost identificată în apele dulci ale României, stârnind un amestec de entuziasm și îngrijorare printre specialiști.

Avem o veste aparent bună pentru iubitorii de fructe de mare: în apele dulci ale României au apărut creveți. Unde mai pui că sunt gustoși! Vestea este “aparent bună” pentru că specia are potențial invaziv. Se numește crevete oriental de apă dulce (Macrobrachium nipponense) și are origini asiatice (“nipponese” înseamnă japonez)”, se arată în comunicat.

Potrivit Rețelei pentru Natură Urbană, această specie asiatică, care a ajuns în fostul spațiu sovietic pentru acvacultură, s-a răspândit treptat în Dunăre prin sistemul fluviului Nistru.

La finalul lui 2020, creveții au fost identificați pe brațul Chilia al Deltei Dunării, iar acum par să fi ajuns în amonte de Galați”, a declarat Aurel Năstase, biolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare ”Delta Dunării”.

Această specie are o capacitate ridicată de reproducere

Femelele pot depune până la opt ponte pe an, ceea ce o face o potențială amenințare pentru ecosistemele locale. De asemenea, creveții asiatici pot transmite boli la care speciile autohtone de raci nu au imunitate.

Mai mult, aceștia au o dietă carnivoră, putând consuma icre de pești și concurând cu racii pentru resurse.

Cu toate acestea, ecosistemul complex al Deltei Dunării joacă un rol esențial în controlul populației acestor creveți.

În nord-vestul Mării Negre se varsă mai multe râuri mari (Dunărea, Nistrul, Niprul, Bugul). Acestea reduc salinitatea mării în zona costieră, permițând deplasarea creveților prin apa salmastră”, mai punctează Rețeaua pentru Natură Urbană.

Biolog: ”Prădătorii naturali, precum peștii de pradă, vidrele și păsările ihtiofage, contribuie la menținerea echilibrului”

Pe lângă aspectele ecologice, această specie are și un potențial gastronomic. Creveții de apă dulce sunt considerați gustoși și pot fi recoltați sustenabil, asemeni racilor.

Sunt mai ușor de curățat și pot fi preparați simplu, la tigaie, cu usturoi”, spun specialiștii.

Extinderea creveților asiatici rămâne un subiect de monitorizat atent, cu posibile beneficii culinare, dar și riscuri ecologice semnificative.

Latest news
știri