California raportează tot mai multe cazuri de foci agresive care atacă înotătorii și surferii.
Cercetătorii susțin că mamiferele marine, inclusiv delfinii și balenele, sunt otrăvite de o explozie de alge, fenomen legat de încălzirea globală.
Numărul cetaceelor eșuate pe plaje a crescut semnificativ din aceleași motive, iar animalele devin fie speriate, fie agresive
Un reportaj CNN găzduiește mărturiile mai multor înotători și surferi care au fost atacați (mușcați, cel mai des) în ultima perioadă de lei de mare, de-a lungul coastei de sud a Californiei, scrie Biziday.
Leii de mare (asemănători cu focile, dar ceva mai mari) sunt de obicei animale curioase și jucăușe, dar, arată cercetătorii de la Marine Mammal Care Center din Los Angeles, animalele sunt otrăvite de oceanul în care trăiesc, mai exact de o toxină cauzată de o explozie a algelor care se găsesc de obicei pe fundul apei.
Încălzirea apei perturbă curenții subacvatici, ducând la apariția unei marie roșii, cauzată de înmulțirea rapidă a algelor ce conțin acid domoic.
Acesta otrăvește apa și pătrunde în lanțul trofic, afectând peștii, pelicanii, leii de mare și delfinii. Cercetătorii consideră că, pe lângă încălzirea globală, îngrășămintele pe bază de azot din agricultură, transportate în ocean prin râuri și pâraie, perturbează ciclul natural al algelor și al viețuitoarelor marine.
“Leii de mare aproape că înnebunesc, în timpul acestei explozii de alge. Din punct de vedere al volumului, este cu siguranță cel mai mare pe care l-am văzut vreodată”, a declarat pentru CNN John Warner, CEO al Marine Mammal Care Center din Los Angeles, conform sursei citate.
Criza animalelor marine: mareea roșie provoacă eșuarea și comportamente anormale
Toxina neurologică cauzată de mareea roșie provoacă leilor de mare probleme respiratorii, convulsii și comportamente de dezorientare, frică sau agresivitate, iar femelele gestante pierd sarcina.
Delfinii, de asemenea, devin dezorientați și eșuează pe plaje, simțindu-se ca și cum nu ar putea respira.
În ultimele cinci săptămâni, centrul din LA a primit 2.000 de sesizări privind animale marine eșuate sau bolnave, comparativ cu cele 3-4.000 de sesizări anuale primite în mod obișnuit.
Din cauza numărului mare de cazuri, a fost amenajat un ”loc de triaj” în parcarea institutului.