18.5 C
București
vineri, 18 aprilie, 2025

”Cocktailuri toxice” în casele europenilor: aproape 200 de pesticide descoperite în praful din locuințe

Un studiu realizat în 10 țări europene avertizează asupra riscurilor grave pentru sănătate, inclusiv cancer și dereglări hormonale, cauzate de amestecurile de pesticide persistente din mediul casnic

Aproape 200 de pesticide au fost descoperite într-un studiu amplu care a analizat praful din locuințe din 10 țări europene, scrie G4 Media.

Cercetătorii avertizează că autoritățile ar trebui să țină cont de „cocktailurile toxice” atunci când reglementează utilizarea pesticidelor.

Peste 40% dintre substanțele identificate sunt asociate cu efecte grave asupra sănătății, precum cancerul și dereglările hormonale

Oamenii de știință subliniază că riscurile ar trebui evaluate în combinație, nu doar individual, atât pentru pesticidele existente, cât și pentru cele noi.

Numărul de pesticide dintr-o locuință a variat între 25 și 121, cele mai mari concentrații fiind în casele agricultorilor.

Numeroase studii arată că bolile sunt asociate cu amestecurile de pesticide

Prof. Paul Scheepers a explicat că există numeroase studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide.”

Dacă nu ne descălțăm la intrare, aducem în casă mult praf și murdărie de afară. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă. Există numeroase studii care arată că animalele colectează contaminanți de afară, inclusiv pesticide. Un alt grup important este reprezentat de produsele de consum pe care le aducem acasă – fie că sunt pesticide cumpărate din magazine, fie tratamente antiparazitare pentru animale”, a avertizat profesorul.

DDT, un pesticid interzis din 1972, este încă prezent în mediu

Un studiu citat de The Guardian arată că DDT, un pesticid interzis din 1972, este încă prezent în mediu.

Prof. Scheepers atrage atenția că autoritățile ar trebui să ia în calcul persistența substanțelor chimice.

PFAS, numite și ”substanțe chimice eterne”, nu se degradează în natură și sunt folosite pe scară largă. Acestea pot continua să polueze chiar și după interzicere și sunt asociate cu boli grave, inclusiv cancer.

Poate că autoritățile de reglementare ar trebui să țină cont de stabilitatea chimică – care înseamnă și persistență în mediu și acumulare în lanțul trofic. Este foarte probabil ca, în viitor, să descoperim probleme similare cu alte substanțe persistente”, a mai punctat profesorul.

Latest news
știri