Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că a efectuat o nouă tranşă de plăţi în valoare de peste 100 de milioane de euro în conturile fermierilor în intervalul 10 – 11 aprilie, scrie News.ro.
Noile plăți au fost făcute pentru compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităţilor agricole.
AFIR acordă plăți compensatorii fermierilor prin Planul Strategic 2023–2027
Fondurile transferate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în conturile fermierilor reprezintă plăţi compensatorii aferente beneficiarilor intervenţiilor prevăzute de Planul Strategic 2023 – 2027 pentru agro-mediu şi climă pe pajişti permanente (DR-01), agricultură ecologică – conversie, dar şi menţinerea certificării (DR-04 şi DR-05), bunăstarea animalelor (DR-06), precum şi pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative şi din zona montană (DR-10, respectiv DR-09).
”AFIR acordă fondurile europene nerambursabile după ce sunt verificate conform procedurilor în vigoare şi autorizare la plată de către experţii AFIR, pe baza declaraţiilor de plată transmise de către APIA. Aceste fonduri sunt plătite în conformitate cu angajamentele de plată asumate de către fermieri”, se arată în comunicatul Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Se prelungește termenul de depunere a solicitărilor de finanţare pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară
La finalul lunii martie, AFIR a anunțat că va prelungi termenul de depunere a solicitărilor de finanţare pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară. Tot la acel moment, Agenția a transmis că oferă până la 150 de milioane de euro pentru investiții în capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, cu ajutor de stat de până la 100%.
Fondurile disponibile pentru finanţarea proiectelor eligibile depuse se ridică la suma 150 de milioane de euro, împărţită în funcţie de capacităţile instalate şi de sursa de producere a energiei regenerabile, astfel:
Capacităţi mai mici de 1 MW, inclusiv: sursă solară (90 milioane euro); sursă eoliană (2 milioane euro);
Capacităţi mai mari de 1 MW: sursă solară (40 milioane euro); sursă eoliană (18 milioane euro).