În contextul unei crize globale a poluării cu plastic, o soluție inovatoare vine din Mexic, țara care produce peste 50% din avocado-ul mondial.
Scott Munguía, un inginer chimist mexican, a fondat în 2013 compania Biofase. Compania transformă sâmburii de avocado – deșeuri agroindustriale – în bioplastice biodegradabile.
Acestea sunt utilizate pentru fabricarea de tacâmuri și paie care se descompun complet în aproximativ 240 de zile. Mai mult, nu necesită condiții speciale de compostare.
De la sâmburi la soluții: Cum transformă Biofase avocado în bioplastic exportabil
Procesul brevetat de Biofase extrage un biopolimer din sâmburii de avocado, combinându-l cu compuși organici sintetici pentru a crea un material termoplastic durabil și rezistent la căldură.
Produsele rezultate sunt 60% pe bază de biopolimer și 40% compuși organici sintetici .
În prezent, fabrica Biofase din Morelia, Michoacán, procesează aproximativ 15 tone de sâmburi de avocado pe zi, producând 130 de tone de bioplastice pe lună.
Compania exportă 80% din produsele sale în țări precum Statele Unite, Canada, Costa Rica, Columbia și Peru.
Inițiativa Biofase transformă deșeurile în soluții durabile pentru un viitor curat
Această inițiativă nu doar că oferă o alternativă sustenabilă la plasticul tradițional, dar și valorifică un deșeu agroindustrial, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și la combaterea poluării.
Într-o lume în care plasticul convențional poate dura între 20 și 500 de ani pentru a se descompune, soluția propusă de Biofase reprezintă un pas important către un viitor mai curat și mai sustenabil.
10 efecte nocive ale poluării cu plastic asupra mediului și sănătății
- Contaminarea solului și apei;
- Moartea animalelor marine prin înghițire sau încurcare;
- Microplasticele ajung în lanțul trofic;
- Poluarea aerului prin arderea plasticului;
- Distrugerea habitatelor naturale;
- Blocarea canalelor de apă și cauzarea inundațiilor;
- Efecte toxice asupra sănătății umane (disruptori endocrini);
- Costuri economice ridicate pentru curățare și reciclare;
- Impact negativ asupra turismului și pescuitului;
- Degradarea lentă – până la 500 de ani pentru descompunere.