13.5 C
București
miercuri, 14 mai, 2025

Tribunalul Bucureşti a respins pe fond acţiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep

Organizația critică decizia, acuzând ignorarea nelegalității avizului de mediu, în timp ce Ministerul Energiei susține că justiția a protejat interesele naționale

Reprezentanţii Greenpeace România au transmis, după sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul PUZ-ului pentru Neptun Deep, că judecătorii nu au luat în calcul nelegalitatea avizului de mediu, scrie Radio Eco Natura.

Tribunalul București respinge acțiunea Greenpeace împotriva PUZ-ului pentru Neptun Deep

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, în primă instanţă o decizie nefavorabilă Greenpeace în procesul de anulare a planului urbanistic zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla dedicate proiectului Neptun Deep. În soluţia publicată pe scurt, Tribunalul a hotărât să nu analizeze pe fond nelegalitatea avizului de mediu invocată de către Greenpeace România. Cu toate acestea, alte instanţe din România au admis şi analizat astfel de argumente în alte procese similare”, a transmis Greenpeace România, într-un comunicat de presă.

Greenpeace România: ”Ne aflăm într-o situaţie juridică atipică, în care unele instanţe iau în considerare aspectele problematice ale avizelor de mediu, în timp ce altele nu”

Riscurile de mediu rămân, chiar dacă nu li s-a dat atenţie în acest proces. O să continuăm cu demersurile până când aceste riscuri vor fi analizate în mod corespunzător de către justiţia din România”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Organizaţia arată că a invocat atât argumente de ordin urbanistic, cât şi de mediu, susţinând că, în adoptarea PUZ-ului şi a avizelor care au stat la baza acestuia – inclusiv avizul de mediu – nu au fost respectate condiţii esenţiale.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni că justiţia a protejat interesele României în faţa încercărilor repetate ale Greenpeace de a bloca proiectul strategic Neptun Deep. Totodată, ONG-ul a fost obligat să achite 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz şi OMV Petrom.

La finalul lunii martie, a început forajul primei sonde de exploatare a gazelor naturale în cadrul proiectului Neptun Deep

Remintim că la finalul lunii martie 2025, ministrul Mircea Fechet anunța începutul forajului primei sonde din cadrul proiectului Neptun Deep, un pas decisiv pentru independența energetică a României.

Proiectul vizează exploatarea gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cu începuturi pe zăcământul Pelican Sud. Acesta include zece sonde de producție și va contribui cu aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze anual, reducând dependența de gazul rusesc.

Ministrul a subliniat importanța strategică a proiectului pentru economia românească și poziționarea țării pe piața europeană a energiei.

Latest news
știri