22.4 C
București
luni, 19 mai, 2025

Criză ecologică în Australia: Mii de kilometri pătrați invadați de alge toxice

Peste 200 de specii marine, inclusiv crabi, rechini și pisici de mare, au murit sufocate de o “pătură toxică” formată de alge, pe fondul încălzirii apelor. Autoritățile avertizează populația să evite zonele afectate

În Australia, peste 200 de specii marine – inclusiv crabi, pisici de mare, pești și rechini – au murit în urma unei “explozii de alge toxice”, relatează Biziday.ro.

Invazie de alge toxice în sudul Australiei: un fenomen amplificat de încălzirea apelor

Criza ecologică este cauzată de temperaturile anormal de ridicate, spun experții.

Fenomenul de proporții s-a extins pe mii de kilometri pătrați, mai punctează sursa citată. Acesta are loc de câteva săptămâni în largul coastei sudice a Australiei. Începând din luna martie, algele toxice s-au răspândit rapid, ajungând să acopere o suprafață estimată la 4.500 de kilometri pătrați.

Oamenii de știință au explicat că aceste alge emană o substanță otrăvitoare. Aceasta acționează ca ”o pătură toxică ce sufocă viețuitoarele marine”, inclusiv peștii, pisicile de mare și rechinii.

Algele toxice sufocă fauna marină și pun în pericol sănătatea oamenilor

Toxinele produse de alge atacă globulele roșii. Prin urmare, afectează astfel branhiile și alte țesuturi care stau la baza aparatului respirator al respectivelor viețuitoare.

Acest fenomen nu este unul neobișnuit, însă cantitatea de alge a avut un impact masiv asupra speciilor marine, deoarece toxina eliminată acaparează oxigenul din apă.

Deși algele nu sunt dăunătoare pentru oameni, cei expuși pe perioade mai lungi pot suferi iritații ale pielii și probleme de respirație (tuse).

Din această cauză, guvernul a sfătuit localnicii și turiștii să evite înotul pe plajele unde există apă decolorată și spumă.

Latest news
știri