Jumătate din Europa și regiunea mediteraneană erau afectate de secetă la începutul lunii iunie 2025, un record pentru această perioadă a anului, conform unei analize AFP a datelor de la Observatorul European al Secetei (EDO).
Acest procent de 50% pentru perioada 1-10 iunie este semnificativ mai mare comparativ cu media de la începutul lunii iunie, de 33%, între 2012 (anul în care au început măsurătorile) și 2024, relatează AFP citat de Radio Eco Natura.
Seceta pune presiune pe Europa după primăvara extrem de caldă
Indicatorul programului european Copernicus, care utilizează date satelitare, integrează informații despre precipitații, umiditatea solului și starea vegetației.
După o primăvară marcată de temperaturi record, Regatul Unit resimte deja consecințele asupra rezervelor sale de apă, provocând neliniști în sectorul agricol.
Belgia se confruntă cu o situație și mai severă, aproape o treime din suprafața țării fiind afectată.
În mod similar, Ucraina și Belarus înregistrează peste un sfert din teritoriu afectat de uscăciune.
Sudul Europei scapă parțial de secetă după ploile abundente din primăvară
În schimb, sudul Europei a fost relativ cruțat. După ploile foarte abundente de la începutul primăverii, seceta afecta, la începutul lunii iunie, 8% din Spania și mai puțin de 1% din Portugalia.
Procente semnificativ mai mici comparativ cu media din perioada 2012-2024 pentru această perioadă a anului, care a fost de 38%, respectiv 33%.