23.9 C
București
miercuri, 16 iulie, 2025

Săptămâna verde produce schimbări în școli și dezvoltă competențe esențiale

Profesorii, elevii și directorii văd beneficii reale în program, în ciuda provocărilor birocratice și a nevoii de formare suplimentară

Un studiu privind Programul ”Săptămâna verde”, realizat la inițiativa Ministerului Educației, evidențiază că peste 80% dintre directori și profesori consideră că acesta aduce beneficii semnificative în plan educațional și se declară pregătiți să organizeze astfel de activități.

Totodată, 80% dintre elevi au afirmat că au participat la toate activitățile, cu cea mai mare rată de implicare înregistrată în mediul rural și în ciclul gimnazial.

Provocări și perspective în implementarea programelor de educație nonformală

Cu toate acestea, studiul a relevat şi câteva provocări, între care birocraţia excesivă în monitorizarea programului, costurile ridicate şi lipsa implicării autorităţilor locale şi a inspectoratelor şcolare.

Profesorii evaluează pozitiv nivelul lor de competenţe pentru organizarea activităţilor de educaţie nonformală specifice programului.

Peste jumătate dintre profesori menţionează că au nevoie de formare în acest domeniu, scrie News.ro.

Peste trei sferturi dintre directori şi aproximativ 70% dintre profesori consideră că metodologia include prevederi clare şi suficiente, care dau libertate şcolilor în organizarea de activităţi inovatoare. 

Educație pentru mediu și abilități noncognitive: efectele programului Săptămâna verde

Profesorii şi elevii au evidenţiat faptul că programul asigură preponderent dobândirea unor abilităţi practice care ţin de educaţia pentru mediu, dar şi dezvoltarea unor abilităţi noncognitive.

Aproape 60% dintre profesori au declarat că ceea ce au învăţat elevii în ”Săptămâna verde” este valorificat mai apoi la orele de curs, precum şi în dezvoltarea ofertei de activităţi extraşcolare a unităţilor de învăţământ. 

Impactul programului, aşa cum este văzut în urma acestui studiu, pare să fie unul pozitiv. Pornind de la unele sugestii ale celor implicaţi, am reglementat deja ca programul să implice fie activităţi non-formale, aşa cum a fost în principal focalizat până acum, fie activităţi mai formale, la clasă, dar în care lecţiile să reflecte legătura cu scopurile de dezvoltare durabilă. Alte sugestii utile vor fi incluse în noua metodologie”, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel David.

Latest news
știri