0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Industria cimentului poate contribui la atingerea obiectivelor de mediu ale României

Deșeurile care nu pot fi reciclate prin procesele existente sunt valorificate în industria cimentului pentru a recupera energia și a recicla conținutul mineral.

Cele mai multe deșeuri din România (n.r.peste 74%) sunt depozitate la groapa de gunoi, o metodă care nu ajută Mediul, este concluzia unui raport realizat de Eurostat. Până în 2030, conform obiectivului propus de autorități în Planul Național de Redresare și Reziliență, acest procent trenuie să ajungă la 10%. Oficialii Europei au venit și cu o soluție în acest sens: deșeurile care nu pot fi reciclate prin procesele de reciclare existente sunt valorificate în industria cimentului pentru a recupera energia și a recicla conținutul mineral. Astfel, se înlocuiește o parte din combustibilii fosili și din materiile prime naturale necesare fabricării cimentului.

Co-procesarea permite tratarea deșeurilor într-un mediu controlat și este mult mai eficientă decât metodel alternative de gestionare a deșeurilor care nu pot fi reciclate, precum incinerarea sau depozitarea. Președintele CIROM(Patronatul din Industria Cimentului și Altor Produse Minerale din România), Marinela Drăcea, a subliniat cât de nocivă este depozitarea deșeurilor pentru Mediu și câte resurse regenerabile pierde România prin simpla depozitare a acestora.

Industria cimentului poate contribui la atingerea obiectivelor de mediu ale României

Cuptoarele de clincher (echipamentul principal pentru co-procesare), care există deja în fabricile de ciment, oferă toate condițiile controlate necesare tratării termice în siguranță a deșeurilor: temperaturi ridicate, control și automatizare a procesului, asigurarea calității, protejării mediului și a sănătății și securității, sisteme de management integrat calitate-mediu-sănătate și securitate certificate de organismele de resort. Depozitarea deșeurilor este atât un risc de mediu, cât și o pierdere de resurse pentru România. Pentru a putea îndeplini obiectivele ambițioase propuse de Uniunea Europeană și asumate de autoritățile naționale, trebuie să creștem cantitatea de deșeuri reintrodusă în circuitul economic, transpunând în realitate principiile economiei circulare”, susține reprezentantul CIROM.

Locul deșeurilor NU este la groapa de gunoi. Cum poate ajuta industria cimentului managementul deșeurilor

Marinela Drăcea, președintele CIROM. Foto: Facebook

Potrivit CIROM, industria de ciment din România înlocuiește aproximativ 40% din energia obținută din combustibili fosili tradiționali (cărbune/cocs) cu resurse alternative provenite din deșeuri. Astfel, nu se mai depozitează aproximativ 600.000 tone deșeuri/an, se salvează aproximativ 350.000 tone/an de combustibili fosili și se evită generarea a aproximativ 350.000 tone/an de CO2.

La aceste cantități de deșeuri cu conținut energetic tratate se adaugă sute de mii de tone/an de deșeuri (sau subproduse ale altor industrii) cu conținut mineral util (cenușă de termocentrală, zgură de furnal, deșeuri din construcții și desființări și alte tipuri de deșeuri) care se reciclează și devin materii prime alternative în industria cimentului, deșeuri care altfel ar ajunge tot la depozitare.

Însă, pentru ca deșeurile să se transforme în materii prime, în energie, colectarea selectivă a acestora este esențială. De acest aspect, suntem toți responsabili, nu doar autoritățile sau operatorii economici economici.

„Colectarea separată este esențială pentru a crește cantitatea de deșeuri reciclate precum și cele valorificate în fabricile de ciment și deviate, astfel, de la depozitare. Pentru a fi acceptate spre co-procesare, deșeurile trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici tehnice, în funcție de specificul fiecărei fabrici de ciment. Respectarea acestor condiții asigură păstrarea calității cimentului, încadrarea în limitele stricte de emisii impuse și protejarea sănătății oamenilor, atât a celor care muncesc în fabricile de ciment, cât și a celor care trăiesc alături de fabricile de ciment”, a precizat Marinela Drăcea, Președinte CIROM.

Citește și: ”Stop poluare! Start Reciclare!”: bilete de autobuz, în schimbul deșeurilor reciclabile

spot_img
Latest news
știri