Pixabay
Pixabay

Comercializarea panourilor fotovoltaice, într-o țară că România, presupune multe taxe de mediu și obligații legislative. Dintr-o  analiză realizată de Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România, pentru hotnews.ro, reiese care sunt obligațiile fiscale ale producătorilor și importatorilor de panouri fotovoltaice.

Odată aduse în țară, din spațiul UE sau din afară acestuia, importatorii de panouri fotovoltaice trebuie să achite 2 lei/kg la Fondul pentru Mediu. Suma reprezintă diferența costului de ambalaj introdus în țară și cel minim  reciclat, la final. Taxa este valabilă pentru orice importator de marfă ambalată.

Pixabay

Din 2023, va fi luată în considerare cantitatea reciclată efectiv, și nu cea încredințată reciclării, că până acum. În plus, panourile fotovoltaice fac parte din categoria Echipamente Electrice și Electronice, anexă la OUG 5/201, iar în OUG 196/2005 este prevăzută o taxa de 4 lei/kg și 20 lei/kg(de la 1 ianuarie 2023) pentru operatorii economici care aduc în țară echipamente pentru diferența dintre DEEE-urile (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) colectate și cele reciclate.

Panourile fotovoltaice sunt EEE-uri

Aceștia trebuie să se mai înregistreze la Agenția Națională pentru Protecția Mediului(ANPM). Cu numărul de înregistrare obținut, astfel, vor putea să-și vândă marfă pe piață. Acesta va fi comunicat rețelelor comerciale prin care sunt vândute EEE-urile. Comercializarea fără respectarea obligației de înregistrare sau achiziționarea de la producători de EEE neînregistrați este considerată contravenție.

Componente de panouri fotovoltaice scutite de taxe

Amenzile aplicate sunt  între 40 000  lei-50 000 lei, coroborată cu suspendarea activității până la conformare.  La fiecare 25 de zile  ale  lunii, importatorii/producătorii de panouri fotovoltaice au obligația declarării la Fondul pentru Mediu, deșeurilor introduse pe piață și ale celor colectate/valorificate.

Strategia UE de promovare a resurselor regenerabile, publicată în mai 2022, presupune prezența unor coduri tarifare. Acestea sunt atașate  produselor fotovoltaice cu taxe vamale zero sau de 2,7%, prin Planul REPowerEU. Pe listă, mai figurează și alte componente din sistemul fotovoltaic cu taxe zero sau mici.convertizoare statice, acumulatori cu ioni de litiu, suport (rack) din oțel pentru module solare.