-0.1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Cum vrea Uniunea Europeană să scadă consumul de gaze

Reducerea consumului de gaze în 2023 discutată în aceste zile la Bruxelles.

Uniunea Europeană intenționează să-și extindă măsurile de reducere a consumului de gaze până în iarna viitoare, au declarat miniștrii energetici ai blocului pentru a reaproviziona stocurile, potrivit Euractiv. Confruntat cu creșterea costurilor energiei după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, blocul de 27 de membri a convenit în iulie anul trecut să reducă consumul de gaz între august 2022 și martie 2023 cu 15%. Cifrele efective de reducere au depășit ținta „voluntară”, datorită vremii blânde și a prețurilor ridicate care au forțat gospodăriile și întreprinderile să limiteze consumul de energie. Potrivit agenției de statistică a UE Eurostat, consumul de gaze în UE a scăzut cu 19,3% între august și ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă dintre 2017 și 2022. Statele membre „au discutat extinderea unui număr de măsuri de urgență pentru a ne putea umple rapid stocurile de gaze și a face față posibilelor tensiuni”, a declarat marți ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runacher.

Planul pentru reducerea gazelor în 2023, discutat în aceste zile

Regulamentul UE adoptat anul trecut expiră la sfârșitul lunii martie, a declarat luni seara comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, adăugând că Comisia consideră că „continuarea reducerii cererii este o opțiune fără regret”. „Este esențial să ne asigurăm pregătirea pentru iarna următoare și să atingem obiectivul de stocare de 90% până la 1 noiembrie”, a adăugat ea, un obiectiv permanent al UE pentru fiecare iarnă. Statele membre UE vor trebui să convină asupra oricărei noi obiective privind reducerea pentru iarna viitoare. Secretarul de stat german Sven Giegold a spus că este important „nu doar să prelungim regulile actuale, dar trebuie să fim mai duri, pentru a trimite un semnal pieței”. Alții au fost mai rezervați. Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a spus că mișcările de anul trecut nu sunt „repetabile din punct de vedere tehnic”.

Gospodăriile nu pot fi forțate să se încălzească mai puțin

„Nu poți forța practic gospodăriile să se încălzească și mai puțin. Nu puteți forța industria să producă mai puțin”, a avertizat el, solicitând măsuri precum mai multă eficiență energetică. Între timp, importurile europene de gaze naturale lichefiate au crescut anul trecut, deoarece națiunile încercau să acopere scăderile aprovizionării prin conducte rusești, a declarat marți un raport al Agenției Internaționale pentru Energie. Importurile europene de GNL au crescut cu 66 de miliarde de metri cubi, SUA furnizând două treimi din acest consum crescut, se arată în raport. Pentru 2023, AIE se așteaptă ca cererea europeană de gaze să scadă cu 3% după ce a scăzut cu 13% în 2022. Ea vede reduceri suplimentare ale utilizării gazului de către sectorul energetic, pe măsură ce sursele regenerabile se extind și producția nucleară franceză crește după finalizarea lucrărilor de reparații

spot_img
Latest news
știri