17.5 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la nivelul anterior războiului din Ucraina. Cauza: o iarnă cu temperaturi ridicate

Prețul gazului în Europa a scăzut la un nivel văzut ultima dată înainte de 24 februarie 2022, atunci când Federația Rusă a invadat Ucraina, conform The Guardian.

Conform companiei Refinitiv, costul a ajuns la 76,78 euro pe megawat oră, cel mai scăzut din ultimele 10 luni.

Piețele de energie au cunoscut un șoc la începutul anului, când a izbucnit conflictul din Ucraina.

Multe state europene, inclusiv Germania, motorul UE, fiind nevoite să caute furnizori alternativi la Federația Rusă și la partenerii acesteia.

Deși puterea de la Kremlin a anexat Peninsula Crimeea în 2014, Europa a preferat în continuare să rămână dependentă de gazul rusesc.

Stocurile cu gaze naturale sunt aproape pline

Potrivit informațiilor de la Gas Infrastructure Europe, stocul de gaz din UE este plin în proporție de 83,2%.

Totodată, având în vedere că la începutul acestui an UE a stabilit să aibă pline 80% din rezerve până la începutul lunii noiembrie, procentul de acum este unul mulțumitor.

Între august și noiembrie, 95%dintre stocurile de gaze au fost, de asemenea, pline, cel mai ridicat nivel din întregul an.

În plus, prețurile gazelor din Marea Britanie au scăzut și ele. Costul gazului pentru ziua următoare s-a închis la 155p/term miercuri, 28 decembrie 2022.

La începutul acestui an a fost de 200p/term, iar în luna august de peste 500p/term.

De ce a scăzut prețul gazelor naturale

O cauză care a determinat o scădere a costului gazelor în Europa include perspectiva unei penurii, care a inclus campanii de reducere a consumului de energie la nivelul statelor din UE.

O strategie similară a fost adoptată cu întârziere în Regatul Unit al Marii Britanii și suprataxarea companiilor din energie.

Totuși, prețurile au scăzut și ca urmare a temperaturilor mai ridicate decât în mod normal din această iarnă, care au limitat cererea de gaze.

În acest sens, reamintim că Europa a înregistrat cea mai rapidă creștere a temperaturilor de pe glob.

spot_img
Latest news
știri