Se caută soluții cu privire la încălzirea globală mai ales că eforturile de până acum par să fie insuficiente. Așa că specialiștii au început studiul tehnologiilor care să reflecte lumina soarelui departe de Pământ pentru a o răci temporar, potrivit unui nou raport al Națiunilor Unite. Întrucât lumea nu reacționează suficient de urgent la schimbările climatice, un „grup speculativ de tehnologii” pentru a reflecta lumina solară înapoi de la Pământ a primit mai multă atenție recent. Această categorie de tehnologii se numește modificarea radiației solare (SRM) sau, mai larg, geoinginerie solară. Raportul despre aceste tehnologii, scris de un grup de experți reunit de programul ONU, a indicat că în prezent nu este o idee bună pentru a fi folosite în efortul de a răspunde la schimbările climatice. Cu toate acestea, „acest punct de vedere se poate schimba dacă acțiunea climatică rămâne insuficientă”, se arată în raport.
Singura tehnologie care ar putea răci pământul
Un mesaj similar a venit de la un grup de peste 60 de oameni de știință într-o scrisoare deschisă. Geoingineria solară „este singura abordare cunoscută care ar putea fi folosită pentru a răci Pământul în câțiva ani”, spune raportul ONU, și ar costa zeci de miliarde de dolari pe an pentru un grad Celsius de răcire. Deși tehnologia de a injecta cantități mari de aerosoli în atmosfera superioară nu există astăzi, nu este văzută ca fiind îngrozitor de complicată: „Nu au fost identificate obstacole tehnice spectaculoase”, se spune în raportul ONU, și ar putea fi „dezvoltată în sub zece ani.” Oamenii de știință știu că funcționează rapid, invocând scăderea temperaturii medii globale după ce erupțiile vulcanice mari au răspândit cantități mari de aerosoli în atmosfera superioară. Aceste observații ale activității vulcanice oferă „dovezi puternice că o injectare deliberată a unor cantități mari de particule reflectorizante în stratosferă ar răci rapid Pământul”, a spus studiul ONU.
Injecții cu aerosoli stratosferici
„Dacă încălzirea globală produce la un moment dat rezultate considerate pe scară largă ca fiind intolerabile (de exemplu, foamete răspândite, migrație în masă, mortalitate în masă și distrugerea infrastructurii), o implementare operațională a SRM ca parte a unui răspuns de urgență „planificat” ar putea fi capabilă să atenueze o parte din această aituație în câțiva ani”, potrivit raportului. Doar că există și riscuri. De exemplu, dioxidul de sulf este propus în mod obișnuit ca aerosol, dar această practică ar duce la ploi acide, avertizează raportul. De asemenea, ar putea crește epuizarea stratului de ozon. Mai exact, „Recuperarea găurii de ozon din Antarctica ar putea fi întârziată cu câteva decenii, iar gaura de ozon ar putea deveni mai adâncă în primul deceniu de desfășurare a SAI [injecție de aerosol stratosferic]”, se arată în raportul ONU.