18.9 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

SUV-urile din toată lumea au produs emisii de carbon cât două țări la un loc

Daca SUV-urile ar fi un stat s-ar clasa pe locul 6 la capitolul poluare.

Vânzarea de SUV-uri la nivel mondial a împins emisiile acestora la aproape 1 miliard de tone de dioxid de carbon în 2022, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, scrie The Guardian. Vehiculele utilitare sport de 330 m de pe drumuri au produs emisii echivalente cu emisiile naționale combinate ale Regatului Unit și Germaniei anul trecut. Dacă toate SUV-urile ar fi o țară, s-ar clasa pe locul șase cel mai poluant stat din lume. Activiștii pentru climă sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul SUV-urilor. Grupul activist Tire Extinguishers a declarat că a dezumflat anvelopele a sute de SUV-uri din Europa, luni seară, înainte de prima aniversare a campaniei sale. Vehiculele sunt mai mari și mai grele decât mașinile obișnuite și folosesc în medie cu 20% mai mult combustibil.

A crescut numărul de SUV-uri a crescut și cerera de petrol

Numărul crescut de SUV-uri în 2022 a fost responsabil pentru o treime din creșterea cererii globale de petrol. Achizițiile de SUV-uri au crescut vertiginos în ultimii ani, crescând de la 20% din mașinile noi în 2012 la 46% din toate mașinile anul trecut, relatează IEA. Creșterea a continuat în 2022, include o creștere semnificativă în SUA, India și Europa, în ciuda faptului că numărul total de mașini vândute a scăzut ușor. Aproximativ unul din șase SUV-uri vândute în 2022 au fost electrice. Dar experții IEA au spus: „SUV-urile electrice cresc în popularitate, dar nu suficient de repede pentru a compensa consumul de petrol și emisiile în creștere ale flotei mai largi. SUV-urile electrice necesită, de asemenea, baterii mai mari pentru a le alimenta. Așa că o piață în creștere a SUV-urilor electrice ar impune o presiune suplimentară asupra lanțurilor de aprovizionare cu baterii. Și ar crește și mai mult cererea pentru mineralele esențiale necesare pentru fabricarea bateriilor.”

Peste 10.000 de cauciucuri de SUV-uri desumflate de activiști

Orașele vizate de grupurile Tire Extinguisher luni au inclus Londra, Paris, Berlin și Milano. Activiștii susțin că au dezumflat peste 10.000 de anvelope în ultimul an în 17 țări, inclusiv SUA și Noua Zeelandă, folosind linte pentru a bloca supapele de aer deschis. Vânzările de mașini electrice au crescut în 2022, a spus AIE, crescând cu 60% din 2021 la peste 10 milioane de vehicule. Cu toate acestea, s-au vândut 29 de milioane de SUV-uri neelectrice. În 2021, Biroul Național de Audit al Regatului Unit a raportat că creșterea vânzărilor de SUV-uri și o creștere a traficului rutier au anulat reducerea emisiilor de CO2 din vânzările de mașini electrice.

spot_img
Latest news
știri