15 C
București
joi, 2 mai, 2024

Stocurile strategice de petrol ale SUA la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani

Președintele Joe Biden nu va mai putea acționa la o eventuală creștere de prețuri a petrolului.

Analiștii de la Bussines Insider atrag atenția asupra unui fapt extrem de periculos, anume acela mai multe eliberări din Rezerva strategică de petrol ar putea afecta capacitatea administrației Biden de a combate un viitor șoc petrolier. Asta pentru că președintele a descărcat deja peste 200 de milioane de barili de petrol din rezervă anul trecut. În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zguduit piețele energetice. SPR, cel mai mare stoc de petrol de urgență din lume, este acum la cel mai scăzut nivel din 1983. Acesta va fi utilizat în continuare în aprilie, cu o vânzare mandatată de Congres de 26 de milioane de barili. Ceea ce duce la 346 de milioane de barili – aproape jumătate din ceea ce era când Biden a preluat mandatul. Deși este încă mai mult decât lansarea de anul trecut, poate fi mai puțin în realitate. Agenția Internațională pentru Energie cere membrilor precum SUA să dețină un nivel minim pentru intervențiile colective.

SUA ar putea fi vulnerabile din punct de vedere petrolier

RBC Capital Markets a estimat că obligația SUA este de aproximativ 315 milioane de barili. Minimul poate include inventarele din sectorul privat, dar acestea sunt considerate mai puțin fiabile decât SPR. Și cu piața globală a energiei încă incertă la un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, SUA ar putea fi vulnerabile. „Permiterea acestei reduceri a pus stres nejustificat asupra resurselor americane și ne limitează capacitatea de a răspunde la o creștere a pieței petrolului”, potrivit directorului general senior al Evercore ISI, James West. Rusia a semnalat că energia va fi în continuare folosită ca armă împotriva Occidentului. La începutul acestei luni, prețurile petrolului au crescut după ce Kremlinul a anunțat că își va reduce producția de țiței cu 5% ca răspuns la sancțiuni. Între timp, OPEC nu intenționează să crească livrările de petrol după ce a redus producția anul trecut.

Pragul de modificare al prețului țițeiului este ridicat

Ministrul energiei al Arabiei Saudite a declarat marți că cotele stabilite în octombrie vor rămâne în vigoare până în 2023 și a indicat că pragul de modificare este ridicat. În SUA, oferta suplimentară este, de asemenea, limitată. Companiile petroliere de top au prioritizat utilizarea capitalului lor pentru a spori randamentul acționarilor față de pomparea mai multor țiței. Este puțin probabil ca această tendință să se inverseze. Luna trecută, Chevron a lansat un program masiv de răscumpărare de acțiuni de 75 de miliarde de dolari – triplu răscumpărarea anterioară – și și-a majorat dividendul trimestrial cu 6%. Iar din partea cererii, se așteaptă ca China să consume mai mult petrol pe măsură ce continuă să iasă din politicile sale zero COVID, adăugând mai multă presiune asupra livrărilor și prețurilor.

Latest news
știri