19.8 C
București
vineri, 10 mai, 2024

Sistemul de control al pescuitului a fost revizuit de UE. Care sunt noile reguli

Acordul include sisteme de monitorizare și înregistrare electronică a capturilor pentru toate navele. Dar și instrumente de monitorizare electronică la distanță pentru a asigura respectarea obligației de debarcare

UE încheie un acord provizoriu cu privire la noile reguli de control al pescuitului. Acordul care era dezbătut încă din 2018 a căpătat contur abia acum. Este vorba despre un set de reguli care monitorizează operațiunile de pescuit în apele UE, potrivit Euractiv.com. Reforma include câteva caracteristici noi. Cum ar fi sistemele de urmărire electronică, înregistrarea digitalizată a capturilor și reguli pentru pescarii de agrement. Clara Aguilera, europarlamentar socialist spaniol și raportor al dosarului, că este „mulțumită”. Totuși ea a recunoscut că aceasta „nu este o reglementare ușoară sau prietenoasă”. Și că „problema controlului în general ne îngrijorează întotdeauna”. Aguilera a mai spus că se așteaptă ca textul să fie aprobat de comitetul pentru pescuit (PECH), dar nu cu „majoritate absolută”.

Sisteme de monitorizare, înregistrări electronice și alte modalități de control

Acordul include sisteme de monitorizare (VMS) și înregistrare electronică a capturilor pentru toate navele. Instrumente de monitorizare electronică la distanță pentru a asigura respectarea obligației de debarcare. Și o trasabilitate sporită de-a lungul lanțului de aprovizionare. În plus, stabilește un nivel minim de sancțiuni financiare administrative pentru a depăși diferențele actuale. Dintre sistemele de sancționare ale statelor membre, precum și o reglementare mai mare necesară pentru pescuitul recreativ. Textul include, de asemenea, noi reguli privind marja de toleranță. Adică cantitatea permisă de capturi raportate greșit. Aceasta a și fost principalul punct al discordiei în negocierile finale.

Marja rămâne 10% pe specie

Marja generală de toleranță va rămâne la 10% pe specie. Excepția este tonul tropical unde marja este mai slabă. De exemplu, o marjă de toleranță extinsă pentru cantități mai mici de pește și pentru pescuitul de ton tropical a fost acordată în condiții stricte. Sean Parramore, consilier principal la Environmental Justice Foundation, arată controversele proiectului. „Acordul final nu este perfect și permite o extindere a marjei de toleranță. Deși într-un mod mai limitat decât a fost propus inițial de statele membre ale UE” a spus el. Acesta a mai subliniat că „acordul adaugă garanții pentru a limita impactul negativ de la o marjă mai mare”. Și că, „dacă este implementat corespunzător, aceasta ar trebui să însemne că erorile pot fi corectate în port”.

spot_img
Latest news
știri