Solar Foods, un start-up din Flnlanda, a dezvoltat un proces care utilizează energie regenerabilă și dioxidul de carbon care poluează atmosfera pentru a crea o proteină alternativă pe care o numește Solein, scrie Futurism.
Potrivit companiei, Solein este de 100 de ori mai ecologic decât alte surse de proteine. Este chiar mai ecologic decât proteinele provenite din plante. Dacă se dovedește scalabilă, tehnica ar putea aborda atât impactul devastator asupra mediului al tehnicilor agricole actuale, cât și nevoia de a produce alimente în locuri în care aceste tehnici nu sunt funcționale.
Un start-up din Finlanda transformă electricitatea și CO2-ul în proteine
Pentru a crea Solein, Solar Foods începe prin împărțirea celulelor de apă în hidrogen și oxigen. Apoi combină hidrogenul cu CO2 și adaugă potasiu, sodiu și alți nutrienți.
Amestecul este transferat ulterior într-un mediu microbian. La rândul lor, microbii creează un ingredient comestibil, despre care Solar Foods spune că este aproximativ 20 până la 25% carbohidrați, 5 până la 10% grăsimi și 50% proteine.
„Producerea de Solein nu are treabă cu agricultura. Nu necesită teren arabil sau irigare și nu este limitată de condițiile climatice”, a spus Solar Foods pentru Dezeen.
„Poate fi produs oriunde în lume, chiar și în zonele în care producția convențională de proteine nu a fost niciodată posibilă”, a adăugat compania.
Solar Foods speră să introducă Solein în magazinele alimentare în următorii doi ani. Formele sub care s-ar putea găsi la raft sunt shake-urile de proteine sau iaurtul pe bază de plante. În cele din urmă, compania ar putea chiar să facă echipă cu alte startup-uri alimentare.