20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

O vacă modificată genetic produce proteine de insulină umană în laptele său

A fost creată prima vacă în al cărei lapte se află insulină umană.

O vacă modificată genetic a produs proteinele necesare pentru insulina umană în laptele său. Oamenii de știință din spatele experimentului au mari speranțe că o turmă de aceste vite ar putea rezolva problemele de aprovizionare cu insulină la nivel mondial, scrie Science Alert.

Dacă o astfel de turmă ar fi viabilă, cercetătorii cred că ar putea depăși metodele actuale de producție de insulină. În prezent, realizarea hormonului se bazează pe drojdii și bacterii modificate genetic.

Insulina – și rolul ei în diabet – a fost descoperită pentru prima dată în 1921. Timp de mulți ani, diabeticii au fost tratați cu insulină provenită din pancreasul bovinelor și porcilor.

Apoi, în 1978, prima insulină „umană” a fost produsă folosind proteine din bacterii E. coli modificate genetic. De asemenea, alte procese similare care folosesc drojdie în loc de bacterii pentru producția de insulină.

Deși apelarea la vaci pentru aprovizionarea cu insulină umană nu este nouă, este prima dată când se realizează producția de insulină „umană” la o bovină modificată genetic.

Vaca modificată genetic produce insulină

Echipa de cercetare, condusă de cercetătorul animal Matt Wheeler de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, a introdus un anumit segment de ADN uman care codifică proinsulină (o proteină care este convertită în insulină) în nucleele celulare a 10 embrioni de vacă. Aceștia au fost apoi introduși în pântecele vacilor normale.

Doar unul dintre acești embrioni modificați genetic s-a dezvoltat într-o sarcină și ulterior într-un vițel.

Când a ajuns la maturitate, echipa a făcut mai multe încercări pentru a lăsa vaca gestantă. Niciuna nu a avut însă succes. Ei au spus că problema nu a avut legătură cu faptul că vaca a fost modificată genetic.

În cele din urmă, au reușit să facă vaca să dea lapte prin inducție hormonală. Cercetătorii au folosit o metodă secretă a tehnologului de reproducere animală Pietro Baruselli de la Universitatea din São Paulo.

Vaca nu a dat la fel de multe lapte ca în timpul unei sarcini, dar puținul lapte pe care a fost produs în decurs de o lună a fost examinat pentru a căuta proteine specifice.

Astfel au ieșit la iveală două benzi cu mase moleculare similare cu proinsulina umană și insulina. Acestea nu erau prezente în laptele vacilor netransgenice. Spectrometria de masă a indicat prezența peptidei C care este îndepărtată din proinsulina umană în procesul de creare a insulinei, ceea ce sugerează că enzimele din laptele de vacă ar fi putut converti proinsulina „umană” în insulină.

Latest news
știri