România se află și ea în topul listei. Practic am reușit să consumăm încă din 11 iunie resursele regenerabile pe 2023. Cele mai risipitoare țări sunt Qatar și Luxembrug. Cele două au terminat resursele încă din 10 și 14 februarie. Premiante sunt Jamaica, care are resurse până pe 20 decembrie. Apoi urmează Ecuador, cu resursele disponibile până pe 6 decembrie. Și pe locul 3 Indonezia cu resursele disponibile până pe 3 decembrie. Industria energetică este principalul consumator de energie. ”Ziua Depășirii” este acea zi din an în care se marchează momentul în care cererea oamenilor depășește puterea Pământului de regenerare.
Resursele Qatarului consumate din 10 februarie
Această zi a depășirii nu are data fixă, ea se schimbă în funcție de oameni și consumul lor. Aceasta se calculează prin împărțirea biocapacității planetei la amprenta ecologică a umanităţii. La capitolul țări risipitoate se mai află Canada, Emiratele Arabe Unite, SUA. Aceste țări au reuși să își consum resursele până pe data de 31 martie anul acesta. România se află pe locul 30 în acest top, având în vedere că ne-am consumat resursele de pe data de 11 iunie. „Fiecare persoană care locuieşte pe această planetă ar trebui să fie conştientă. Că orice gest, activitate sau comportament are un impact asupra mediului. Astfel, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face o alegere.
România pe locul 30 în top
Și să opteze întotdeauna pentru varianta cu impactul cel mai mic asupra mediului. De la refolosirea sacoşei de cumpărături, la instalarea unui filtru de apă, renunţând la apa îmbuteliată. Până la consumul cumpătat, eliminând risipa de alimente, cumpărăturile în exces. Și până la a introduce colectarea pentru reciclare a tuturor deşeurilor în rutina de zi cu zi.” A explicat Roxana Puia, marketing manager Asociaţia ENVIRON. Industria energetică este cea care consumă cea mai mare cantitate din resursele a Planetei. Alţi mari consumatori din resursele Pământului sunt agricultura intensivă, industria construcţiilor, industria chimică şi cea minieră. Și cele implica extragerea de metale, minerale şi alte resurse naturale preţioase.