23.5 C
București
marți, 21 mai, 2024

Valea Morții ar putea înregistra cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată pe Pământ

Valul de căldură extremă ce a lovit în aceste zile atât Europa, cât și America și Asia, ar putea duce la înregistrarea celei mai mari temperaturi măsurate veodată pe Terra.

Valea Morții ar putea atinge cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în mod fiabil pe Pământ, conform Science Alert.

Valurile de căldură intense și necruțătoare au devenit noua normalitate. Ele alimentează schimbările climatice și exacerbează secetele și incendiile de vegetație.

Iunie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, dar iulie va fi și mai călduroasă. Prima săptămână din iulie a fost cea mai caldă înregistrată pe Pământ, conform Organizației Mondiale de Meteorologie.

Valea Morții din California ar putea înregistra cea mai mare temperatură înregistrată, pe fondul a ceea ce Serviciul Național de Meteorologie din SUA a numit „căldură înăbușitoare și periculoasă”.

Organizația i-a îndemnat pe cetățeni să să rămână hidratați și să evite activitățile în aer liber.

Temperaturile depășesc pe timpul verii 49 Celsius, potrivit Serviciului Parcurilor Naționale. Munții din jurul văii captează aerul cald în bazinul din interior.

Temperatura ar putea depăși 54.44 °C în această perioadă, recordul pentru cea mai caldă temperatură măsurată vreodată în mod fiabil pe Pământ, potrivit Scientific American.

Valea Morții din SUA ar putea înregistra cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată pe Pământ

În Arizona, temperaturile au ajuns la peste 43.33 °C timp de două săptămâni. Totuși, temperaturile extreme în SUA nu sunt o anomalie.

Valurile de căldură au lovit Europa, Orientul Mijlociu și sud-estul Turciei. De asemenea, Marocul a emis o alertă pentru căldură extremă în anumite părți ale țării.

Oamenii au eliberat atât de mult dioxid de carbon și metan încât clima Terrei a fost schimbată. Așa au apărut evenimente meteorologice extreme mai frecvente și de durată mai lungă.

Anii consecutivi de secetă și temperaturi peste medie au făcut ca singurul rezervor de apă dulce din Uruguay să fie aproape uscat. Mai mult de jumătate din populația țării nu are acces la apă la robinet, potrivit Guardian.

Căldura afectează, de asemenea, nordul Argentinei și sudul Patagoniei. În mod similar, în Irak, deficitul de apă are un efect secundar asupra agriculturii și producției de alimente.

„Vremea extremă – o apariție din ce în ce mai frecventă – are un impact major asupra sănătății umane, ecosistemelor, economiilor, agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă. Acest lucru subliniază urgența tot mai mare de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cât mai rapid”, a precizat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas.

spot_img
Latest news
știri