17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

O nouă idee îndrăzneață! | O „umbrelă de soare“ uriașă, montată în spațiu, ar putea ajuta la răcirea Pământului și stoparea schimbărilor climatice

Un astronom propune ca în spațiu să fie montată o „umbrelă de soare“ uriașă care să atenueze înclzirea globală și schimbările climatice.

O umbrelă de soare gigantică ar putea ajuta la răcirea Pământului, conform Euronews.

Aceasta este cea mai recentă idee a unui astronom american de la Universitatea din Hawaii. De asemenea, nu este pentru prima dată când parasolarele spațiale sunt propuse pentru prevenirea schimbărilor climatice.

Până acum, însă, cercetătorii s-au străduit să proiecteze un „scut“ care să echilibreze greutatea și costurile unei astfel de structuri.

O posibilă soluție este legarea structurii de o contragreutate formată din material de asteroizi, potrivit noii propuneri publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Proiectul ar putea începe să atenueze schimbările climatice în câteva decenii, susține autorul lucrării, István Szapudi.

O umbrelă de soare uriașă ar putea ajuta la oprirea schimbărilor climatice

Tehnologiile de „blocare solară” mai sunt cunoscute și sub numele de modificarea radiației solare (SRM). Ele ar putea, teoretic, să răcească Pământul prin umbrirea lui de razele soarelui.

Până acum, conceptul de scut solar s-a confruntat cu un obstacol major: greutatea.

Propunerile anterioare au plasat scutul în punctul în care gravitația Pământului și presiunea radiației solare sunt în echilibru.

Cu toate acestea, aceste două forțe de contracarare înseamnă că scutul ar trebui să îndeplinească cerințele minime de greutate pentru a rămâne pe loc. Acest lucru exclude materialele ieftine, ușoare, cum ar fi grafenul, care ar putea fi ridicate cu ușurință în spațiu.

Cum ar funcționa structura

Prin atașarea scutului de o contragreutate, aceste probleme de greutate ar putea fi ocolite, spune Szapudi. Scutul ar putea fi, de asemenea, plasat mai aproape de Pământ, făcându-l mai eficient.

Scutul solar ar fi atașat de o contragreutate printr-o legătură puternică de grafen.

Contragreutatea s-ar umple treptat cu praf de pe Lună sau material din asteroizi pe post de balast. Acționând ca o contragreutate, ar reduce dramatic greutatea scutului, potrivit lui Szapudi.

Împreună, scutul și contragreutatea ar cântări aproximativ 318 milioane de tone metrice. Scutul în sine, care este partea care ar trebui lansată în spațiu, ar reprezenta doar aproximativ 32.000 de tone metrice. Valoarea ar fi doar 1% din greutatea totală.

Rachetele de astăzi sunt capabile să ridice până la 45.000 de tone metrice pe orbita joasă a Pământului.

spot_img
Latest news
știri