18.3 C
București
joi, 2 mai, 2024

Casa Albă susține planul de „întunecare a Soarelui“, pentru a se reduce încălzirea globală. Proiectul e considerat „riscant“ de cercetători

Administrațția Statelor Unite ale Americii susține un plan de „întunecare a Soarelui“, pentru a se reduce încălirea globală.

Planul de „întunecare a Soarelui se află pe lista de inițiative „împotriva schimbărilor climatice” ale Guvernului SUA, conform Hot News.

Proiectul propune reducerea luminii care vine de la Soare, astfel încât să se obțină o răcire a Pământului. Acesta este detaliat într-un raport de 44 de pagini publicat vineri de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Planul se numește „Management al radiațiilor solare” (SRM). Raportul este datata în iunie 2023 și are titlul Congressionally Mandated Research Plan And An Initial Research Governance Framework Related To Solar Radiation Modification. Acesta poate fi accesat pe site-ul oficial al Casei Albe.

Plan de „întunecare a Soarelui“. Modele de răcire

Raportul detaliază cinci modele de răcire a Pământului, prin blocarea luminii de la soare. Cele mai importante dintre acestea, care sunt luate în calcul, sunt următoarele:

  1. Injectarea de aerosoli, particule de oxid de sulf, în stratosferă. Acestea ar putea reflecta lumina soarelui departe de Pământ. Multiplicarea cantității de aerosoli din stratosferă este similară unei erupții vulanice. Ea ar face ca mai puține radiații să ajungă la suprafața Pământului.
  2. Albirea norilor de mare, prin injectarea sării de mare.

„Un program de cercetare privind efectele științifice și sociale ale modificării radiației solare (SRM)” ar trebui să exploreze acum riscurile și beneficiile, se arată în raportul susținut de Casa Albă, scrie BILD.

Profesorul Mojib Latif, expert în climă la Centrul Geomar Helmholtz pentru Cercetare Oceanică din Kiel, spune că „această tehnologie este extrem de riscantă“.

„Aș descrie începutul drept un dezastru, a precizat profesorul.

„Sistemul Pământului este prea complex pentru a putea experimenta. Dar acum vine Casa Albă, care spune Da, acestei nebunii”, a adăugat el.

„Există o serie de efecte secundare care nu pot fi evaluate. De exemplu, stratul de ozon ar putea fi deteriorat”, a mai spus Latif.

De asemenea, pentru a se evita o reîncălzire spontană a Terrei, procesul ar trebui să decurgă „timp de secole”.

Latest news
știri