1.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Dați pastile contraceptive speciilor de animale „dăunătoare,” nu le eliminați, spune un om de știință

Ar putea fi contraceptivele o soluție pentru ținerea sub control a populației de urși din România?

Cercetătorii caută alternative la uciderea unor animale care se înmulțesc rapid și produc daune, cum ar fi mistreții, căprioarele și veverițele cenușii

Numărul scăpat de sub control al unor animale sălbatice cauzează probleme de mediu în Europa, raportează the Guardian. Problema va fi dezbătută  săptămâna aceasta la o conferință din Italia. O abordare cheie care va fi subliniată la întâlnire va fi nevoia de a dezvolta contraceptive pentru animale. Acestea le-ar oferi ecologiștilor și fermierilor un mijloc de a reduce numărul de animale într-un mod uman, spun cercetătorii. 

Conflictele dintre oameni și animale sălbatice declanșează un număr tot mai mare de focare de boli, accidente rutiere și daune culturilor din Europa

Problema mistreților este cea mai ilustrativă. Numărul acestora este în creștere în toată Europa. Cu botul lor mare și gâtul musculos, mistreții ajută la înrădăcinarea ciupercilor și a semințelor. Pe de altă parte, ei pot distruge culturile, habitatele vulnerabile, animalele care cuibăresc pământul și sistemele radiculare fragile. Mistreții au fost, de asemenea, legați de răspândirea pestei porcine africane la porcii domestici.

Problema de mediu a devenit critică. Aceasta are șanse mari de a se agrava, dacă nu sunt dezvoltate noi măsuri umane pentru a reduce numărul de animale în viitorul apropiat, spun oamenii de știință.

Foto: Rolf Schmidbauer, Unsplash

Experții vor dezbate problema săptămâna aceasta, la o conferință majoră din Italia

Experții vor discuta despre cum ar fi cel mai bine să fie limitat numărul de veverițe cenușii, mistreți, căprioare, capre sălbatice, porumbei, perusi și alte animale care cauzează daune în multe țări. Ei  vor studia alternativa folosirii pastilelor contraceptive pentru a încerca să rezolve această problemă. Acestea ar reprezenta o alternativă umană la opțiunea sângeroasă care este folosită în prezent pentru a le limita numărul.

„Controlul numărului de animale, cum ar fi mistreții, era obținut prin împușcarea lor, dar vânătoarea nu este la fel de populară ca înainte și este, de asemenea, mai scumpă, necesitând licențe scumpe”, a declarat Dr. Giovanna Massei, directorul Europa al Institutului Bottstiber pentru Controlul Fertilității la Animalele Sălbatice, la Universitatea York.

Aceasta a adăugat: „Numărul de persoane care vânează animale este în scădere în multe părți din Europa. Ca urmare, controalele asupra populațiilor de mistreți sunt mai slabe.”

O soluție poate fi folosirea contraceptivelor de mistreț

„Prevenirea reproducerii acestor animale este o modalitate umană de a limita numărul”, a adăugat Massei, care va vorbi la conferința europeană de gestionare a dăunătorilor vertebratelor din Florența.

În SUA și Europa, oamenii de știință au lansat proiecte menite să dezvolte substanțe chimice contraceptive care ar putea fi amestecate cu alimente și ar limita drastic fertilitatea mistreților. „Nu este ușor să dezvoltați contraceptive, dar vestea bună este că, odată ce obținem unul, avem o modalitate de a le oferi”, a spus Messai.

Metoda de livrare este cunoscută sub numele de Sistem operat de mistreț.”  Conuri metalice, pe care doar porcii sălbatici le pot ridica cu botul, sunt așezate peste vase de mâncare. Alte animale nu pot accesa farfurii. „Asta înseamnă că putem introduce contraceptive la mistreț și numai la mistreț”, a spus Massei.

Foto: Trevor Pye, Unsplash

O abordare similară a fost deja implementată pentru a aborda veverițele cenușii

Acestea au fost introduse în Marea Britanie din SUA, în secolul al XIX-lea. Numărul lor a ajuns la aproape 3 milioane, ele amenințând să înlocuiască veverițele roșii native cu totul. Veverițele cenușii provoacă, de asemenea, daune considerabile pădurilor din Marea Britanie, prin îndepărtarea scoarței de pe copaci.

Massei și alți oameni de știință efectuează acum cercetări asupra unui contraceptiv oral sub forma unui vaccin. Acesta ar determina sistemul imunitar al veveriței să reducă producția de hormoni sexuali, lăsând atât bărbații, cât și femelele, infertile.

Medicamentul ar fi amestecat cu tartina de alune și amplasat în cutii de hranire pe care doar ele le pot accesa. Ministrul mediului, Richard Benyon, a susținut recent că proiectul ar putea ajuta la eradicarea veveriței cenușii din Marea Britanie – fără să le omoare.

Căprioarele sunt, și ele, vizate de acest experiment

Acestea provoacă distrugere pe scară largă a culturilor și a pădurilor. Pe lângă asta, sunt implicate în accidente de mașină care rănesc aproximativ 700 de oameni pe an: unii din cauza coliziunilor cu vehicule, alții pentru că șoferii au virat pentru a evita lovirea animalelor.

Vaccinuri pentru căprioare au fost dezvoltate, dar există probleme legate de administrarea acestora.

Foto: Scott Carroll, Unsplash

Dezvoltarea contraceptivelor orale pentru animale nu va fi suficientă, în sine, pentru a înlătura problemele legate de conflictul om-animal, a recunoscut Massei. „Cu toate acestea, ele vor fi cu siguranță un atu important în abordarea problemei. Punctul crucial este că avem prea mulți oameni și prea multe animale, iar asta provoacă conflicte.

„Trebuie să controlăm numerele în moduri care sunt susținute public și asta înseamnă să ne bazăm pe metode neletale care sunt populare în rândul publicului,” a adăugat acesta. 

spot_img
Latest news
știri