16.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Mistreții au speriat localnicii din Oradea, iar autoritățile par neputincioase în a rezolva situația

Problema mistreților care în fiecare an vin pe Dealul Viilor din Oradea nu a fost rezolvată nici acum. Oamenii au ajuns să nu mai iasă din case de frica acestora.

Porcii mistreți care și-au făcut cartier general pe Dealul Viilor din Oradea par să fie de nealungat. Oamenii sunt disperați pentru că le e frică să iasă din case, având în vedere că scoafele umblă cu purceii după ele. „Ţi-e teamă şi să mergi cu maşina, să nu le loveşti. Au intrat într-o altă curte, au ucis câinele. Am sunat la AJVPS Bihor, m-au direcţionat la Forest Hunt Paleu. Vânătorii vin, alungă animalele, dar degeaba, că se întorc!”. A explicat o orădeancă pentru ebihorenul. Primăria Oradea a considerat că a rezolvat problema. Odată ce a delegat unei asociații de vânătoare situația. Doar că vânătorii sunt la rândul lor nepuncioși.

O problemă fără rezolvare

Asta pentru că foarte multe dintre terenuri sunt neîngrijite, iar ei nu pot intra în toate zonele. Vânătorii pot acționa nestingheriți potrivit protocolului închieta cu primăria. Cu toate acestea lucrurile sunt mai complicate decât par. „Toate terenurile dintre străzile acestea – Adevărului, Sofiei, Piatra Craiului etc – au fost livezi şi reprezentau teritoriul mistreţilor. Primăria Oradea a introdus o mare parte în intravilan. Au fost retrocedate, unii şi-au construit case, alţii, însă, n-au făcut nimic şi nici nu îşi curăţă terenul”. A explicat reprezentantul sociației de vânători.

Peste 100 de hectare de teren sunt necurățate

„O turmă de mistreţi poate face în medie 40 de kilometri pe noapte. Astfel că arealul de hrănire al acestora este considerabil. Noi facem goane de îndepărtare, punem hrană suplimentară în pădure, dar pot face 100 de goane. Atât timp cât nu se curăţă terenurile, se vor întoarce”. A mai spus acesta. Pe de altă parte, vânătorii au cerut primăriei să someze proprietarii pentru a curăța terenurile. Cu toate acestea lucrurile au rămas la fel. Asta pentru că mulți dintre ei sunt greu de găsit, așa că 100 de hectare de pământ au bălării care depășesc și doi metri. Șeful Poliției Locale a explicat că au emis foarte multe avertismente, însă până acum nu s-a rezolvat nimic.

Latest news
știri