A fost lansată prima platformă globală de cunoștințe dedicată climei și sănătății

Platforma își propune să contribuie la reducerea diferențelor de înțelegere dintre problemele de mediu și sănătatea umană

Sursa foto: Pixabay/geralt

Prima platformă globală de cunoștințe dedicată climei și sănătății, denumită climahealth.info, a fost lansată ieri, 31 octombrie, de Biroul comun al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Platforma, care a fost sprijinită prin fonduri de la Wellcome Trust, are ca scop principal înlesnirea accesului populației la informații despre relația dintre climă și sănătatea umană.

Problemele de mediu versus sănătatea umană

Schimbările climatice, fenomenele meteorologice extreme și degradarea mediului au un impact direct asupra oamenilor, multe boli fiind rezultatul neadaptării acestora din urmă la mediul înconjurător.

„Schimbările climatice ucid oameni chiar acum”, a declarat Diarmid Campbell-Lendrum, coordonatorul programului OMS privind schimbările climatice și sănătatea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

„Afectează elementele de bază de care avem nevoie pentru a supraviețui – aer curat, apă potabilă, hrană și adăpost – iar cele mai grave efecte sunt resimțite de cei mai vulnerabili.

Schimbările climatice ignorate au potențialul de a submina decenii de progrese în domeniul sănătății la nivel mondial. Reducerea efectelor acestora necesită o politică bazată pe dovezi, susținută de cele mai bune științe și instrumente disponibile”, a mai spus el.

Poate că oamenilor le-ar păsa mai mult de mediu dacă ar înțelege mai bine modul în care problemele climatice îi afectează personal, astfel că OMS și OMM sunt de părere că o astfel de platformă are un potențial enorm de salvare a vieților.

Cu alte cuvinte, astfel de instrumente și resurse pot contribui la îmbunătățirea înțelegerii legăturilor dintre climă și sănătate, respectiv la facilitarea accesului la informațiile privind populațiile predispuse riscurilor, astfel încât impactul să poată fi anticipat și redus.

Schimb de informații cu specialiști din domeniul climei, al sănătății și al tehnicii mai eficient și mai rapid

Această platformă va pune la dispoziția celor interesați de climă, mediu și sănătate, evenimente viitoare, știri, oportunități, resurse și date tehnice, instrumente aplicate de decizie și învățare, studii de caz și documente de orientare și cercetare curatoriale, oferindu-le totodată oportunitatea de a se conecta cu experți globali.

„Colaborarea dintre specialiștii în domeniul climei, al sănătății și al tehnicii este crucială pentru a ne ajuta să înțelegem și să abordăm efectele schimbărilor climatice asupra sănătății”, a declarat Madeleine Thomson, șefa departamentului „Impactul climatic și adaptarea la schimbările climatice” din cadrul Wellcome Trust.

„Dar, în momentul de față, experții nu pot întotdeauna să colaboreze și să facă schimb de informații atât de eficient pe cât știm că și-ar dori. Sperăm că acest portal va contribui la realizarea potențialului diferitelor discipline de a lucra împreună la cercetare și de a obține noi informații despre modul în care schimbările climatice afectează sănătatea în întreaga lume”.