Schimbările climatice vor crește probabilitatea de a vedea curcubeie

Cel puțin cerul va arăta frumos

Potrivit unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Hawaii (UH) din Mānoa, schimbările climatice vor crește oportunitățile de a vedea curcubeie.

Curcubeiele sunt produse atunci când picăturile de apă refractează lumina soarelui. Capacitatea de a le vedea depinde de schimbarea ratei precipitațiilor, de acoperirea norilor, de unghiul soarelui și momentul zilei, respectiv de altitudinea terenului.

Autorii studiului estimează că, până în 2100, pe Pământ, în medie, vor fi cu 5% mai multe zile în care un curcubeu va fi vizibil decât la începutul secolului XXI.

Mai multe oportunități de observare a curcubeielor la latitudini nordice

Conform sciencedaily, latitudinile nordice și altitudinile foarte înalte, unde se preconizează că încălzirea va duce la mai puțină zăpadă și mai multă ploaie, vor înregistra cele mai mari creșteri în ceea ce privește apariția curcubeielor, în timp ce în locurile cu mai puține precipitații ca, de pildă, zona mediteraneană, acestea ar urma să fie mai rar întâlnite.

„Trăind în Hawaii, m-am simțit recunoscătoare că curcubeiele uimitoare și efemere făceau parte din viața mea de zi cu zi”, a declarat autoarea principală a studiului, Kimberly Carlson, de la Departamentul de studii de mediu al Universității din New York. „M-am întrebat cum ar putea afecta schimbările climatice astfel de oportunități de observare a curcubeielor”, a mai adăugat ea.

„Schimbările climatice vor genera schimbări omniprezente în toate aspectele experienței umane pe Pământ”, a continuat Carlson. „Schimbările în părțile intangibile ale mediului nostru – cum ar fi sunetul și lumina – fac parte din aceste schimbări și merită mai multă atenție din partea cercetătorilor”.

Puțini cercetători au investigat modul în care schimbările climatice pot afecta calitățile estetice ale mediului

Potrivit lui Camilo Mora, de la departamentul de Geografie și Mediu al UH Manoa, „studiem adesea modul în care schimbările climatice afectează în mod direct sănătatea și mijloacele de trai ale oamenilor, de exemplu prin intermediul creșterilor bruște de temperatură în timpul valurilor de căldură intensificate de schimbările climatice”.

Astfel, în cadrul studiului, publicat în Global Environmental Change, oamenii de știință au identificat elementele care compun un adevărat curcubeu.

Mai exact, aceștia au analizat zeci de mii de fotografii care purtau eticheta „curcubeu” din întreaga lume pentru a identifica curcubeiele provocate de refracția luminii de către picăturile de ploaie.

Odată sortate fotografiile care conțineau curcubeie reale, cercetătorii au antrenat un model de predicție a curcubeului pe baza locațiilor fotografiilor cu acesta și a hărților cu precipitații, a acoperirii norilor și a unghiului soarelui.

În cele din urmă, au folosit modelul lor pentru a prognoza aparițiile actuale și viitoare ale curcubeielor pe glob, concluzionând că insulele sunt cele mai bune locuri pentru a le vedea.

„A trebuit să sortăm printre fotografiile cu opere de artă curcubeu, steaguri curcubeu, păstrăvi curcubeu, eucalipt curcubeu și alimente curcubeu pentru a găsi curcubeele reale”, a ținut să precizeze Amanda Wong, pe atunci studentă de licență la Știința Mediului Global în cadrul Școlii de Științe și Tehnologii Oceanice și ale Pământului (SOEST) de la UH Manoa și coautoare a lucrării.