10 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Sucul de portocale a înregistrat cel mai mare preţ din istorie

Principalele țări producătoare, Mexic, SUA și Brazilia, se confruntă cu o producție redusă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a dăunătorilor

Sucul de portocale a înregistrat ieri, 31 octombrie, cel mai mare preț din istoria tranzacțiilor contractelor futures de la debutul bursei de la New York în 1966.

Acestă majorare semnificativă vine în contextul prognozelor care indică o recoltă slabă de portocale în Statele Unite, Brazilia și Mexic, stimulând astfel interesul investitorilor pentru acest produs, conform informațiilor furnizate de Reuters, citează Economica.net.

Un banal suc de portocale a ajuns să coste mai mult de 4 dolari

Contractele futures pentru concentratul de suc congelat (FCOJ) la bursa Intercontinental Exchange au atins un nivel record de 4.17 dolari per livră (o livră echivalând cu 0.4536 kilograme) în timpul sesiunii de tranzacționare, înainte de a închide la 3.83 dolari per livră.

De la începutul anului și până în prezent, acest contract a înregistrat o creștere de 90%, conform informațiilor publicate de sursa citată.

Uneori, aceste pieţe depăşesc cele mai absurde aşteptări ale noastre. Cine se aştepta la un preţ de patru dolari la sucul de portocale? Profitul potenţial de pe urma acestor tranzacţii este uluitor”, spune Dave Reiter, trader la Reiter Capital Investments LLC, referindu-se la poziţia asumată de unii investitori cu privire la acest contract.

Producția redusă determină creșterea record a prețului

Tranzacțiile speculative nu sunt singurul motiv pentru creșterea prețurilor la acest suc.

Conform Departamentului american al Agriculturii (USDA), recolta din 2022-2023 a fost cea mai slabă din ultimii 56 de ani, din cauza răspândirii unui dăunător cunoscut sub numele de huanglongbing (boala dragonului galben).

Uraganele repetate din Florida, cel mai mare stat producător de portocale din SUA, au afectat, de asemenea, stocurile.

Ibiapaba Netto, director la CitrusBR, asociația care reprezintă producătorii brazilieni de suc, subliniază că restabilirea ofertei va dura și nu există garanții că aceasta se va întâmpla, având în vedere că Brazilia deține 75% din comerțul global cu suc de portocale.

Latest news
știri