3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Eroare sau interes? Arderea și îngroparea deșeurilor rămân infracțiuni de mediu

Un amendament propus de Garda de Mediu, aprobat de Camera Deputaţilor, a dezincriminat pe hârtie arderea și îngroparea deşeurilor, lucru frecvent întâlnit în țara noastră.

Arderile ilegale deșeuri au fost la un pas să nu mai fie considerate infracțiuni de mediu, în România. Reprezentanții coaliției de guvernare din Comisia de Mediu a Camerei Deputaților au votat un amendament la legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului(OUG) privind regimul deșeurilor care prevede sancționarea penală pentru infracțiunile din acest domeniu. Acesta prevede să fie infracțiune doar „atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate”. 

Propunerea de modificare a acestei legi a venit chiar din partea conducerea Gărzii de Mediu, reprezentantă la acest moment, de Aurelian Păduraru(PNL).

Ulterior, după ce în spațiul public s-a punctat că acest lucru va afecta grav Mediul, având în vedere că Garda de Mediu nu este dotată nici măcar cu instrumente de măsurare a gradului de poluare de la fața locului, Garda de Mediu a transmis că „a fost doar o eroare și amendamentul va reveni la forma veche”, care să nu-i lase nepedepsiți pe cei care ard și depozitează deșeuri. Iată ce a declarat Florin Bănică, comisarul adjunct al Gărzii de Mediu, pentru Europa Liberă.

Lucrurile se vor îndrepta. Se va reveni la vechea formă, nu știu cine se face vinovat de greșita transpunere. Nu ne convine nici nouă, ca instituție, vă dați seama. Problema e ca și rezolvată!”, a declarat Bănică pentru sursa citată.

Totuși, „eroarea” are la bază o deficiență a Gărzii de Mediu. De ce nu se dotează corespunzător această instituție

Arderile nelegale de deșeuri, înainte de a se observa cu ochiul liber, se simt. Primul lucru este mirosul greu de suportat. Nu, nu poate exista o statistică foarte clară, întrucât ar însemna ca fiecare depozit de gunoi să fie monitorizat continuu, însă, în apropierea acestora, se simte fum, se formează nori de fum, iar reporterii ȘtireaVerde.ro pot spune că au fost martorii acestui „fenomen”. Am stat de vorbă cu oameni care locuiesc în apropierea gropii de gunoi „Vidra”(județul Ilfov) și sătui de sesizări, de răspunsuri seci din partea instituțiilor de control, recunosc aproape resemnați: „Domnule, miroase îngrozitor! Vedeți norul de fum, e ceață de la fum. Nu vreți să știți cum e apa”, ne-a mărturisit un cetățean care locuiește în apropierea depozitului de gunoi „Vidra”.

Dacă i-am fi chemat pe reprezentanții Gărzii de Mediu să ne spună cât de poluat este aerul din acea zonă, nu ar fi putut să ne menționeze cu precizie, deoarece nu au laboratoare în acest sens. Probabil, ghidați de fum, ar recunoaște că miroase a gunoi ars. Și cum poți să accepți să nu ai laboratoare de măsurare a gradului de poluare, când statul pe care îl reprezenți riscă să plătească sute mii de euro pe zi, amenzi de la Comisia Europeană(?) Despre efectele poluării asupra sănătății umane, ȘtireaVerde.ro a relatat pe larg aici.

Eroare sau interes? Arderea și îngroparea deșeurilor rămân infracțiuni de mediu

Prin urmare, încă nu se știe dacă există un interes sau o eroare, având în vedere că Garda de Mediu, principala instituție de control în ceea ce privește Mediul, nu are ustensilele de bază?

În zadar, ajung sesizările la procurori. Dacă în notele de constatare ale comisarilor de mediu nu sunt date exacte cu privire la gradul de poluare, reprezentanții Parchetelor nu pot stabili/dovedi latura obiectivă a infracțiunii de mediu. Rezultă acest lucru din definiția infracțiunii pe care ar trebui să o stabilească procurorii, respectiv judecătorii: „se pedepsește cu închisoare de la trei ani la cinci ani arderile de deșeurile(…), când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate”.

Legi multe și neclare. Niciun comisar șef nu s-a zbătut să obțină finanțare pentru dotarea corespunzătoare a Gărzii de Mediu

Din conținutul acestui articol de lege, nu se înțelege ce tipuri de deșeuri arse nelegal pot intra în sfera infracțiunii și nici cum se stabilește cantitatea sau impactul asupra mediului și a sănătății umane.

Astfel, sub „paravanul” că amendamentul a fost propus și votat pentru a nu-i trimite la închisoare pe cei care ard în curte câteva frunze și cauciucuri, nu pot fi pedepsiți nici cei care ard tone de deșeuri și sunt plătiți să gestioneze ecologic deșeurile.

Niciun comisar șef care a avut oportunitatea să întocmească propuneri de legi nu s-a „zbătut” să obțină finanțare pentru dotarea corespunzătoare a acestei instituții.

ȘtireaVerde.ro face demersuri pentru a obține un punct de vedere de la actuaa conducere a Gărzii de Mediu, cu privire la această situație.

spot_img
Latest news
știri