6.1 C
București
luni, 27 ianuarie, 2025

Parlamentul European a stabilit acordul pentru obligațiunile verzi

S-au stabilit regulile pentru ca obligațiunile verzi să poată fi folosite la nivel european

Statele membre și Parlamentul European au ajuns la un acord pentru a stabili cerințe pentru un standard european de obligațiuni verzi, pentru a preveni ecologizarea financiară, potrivit Euractiv. Comisia UE a prezentat pentru prima dată propunerea de reglementare a utilizării termenului „Obligațiune verde europeană” – sau EuGB – pentru obligațiunile ecologice sustenabile în iulie 2021. Scopul regulamentului este de a defini ce produse financiare pot fi etichetate drept obligațiuni verzi europene. Acest lucru ar trebui să contribuie la prevenirea spălării ecologice a produselor financiare – lucru care a fost susținut atât de organizațiile de mediu, precum Greenpeace, cât și de instituțiile financiare internaționale, precum Fondul Monetar Internațional.

Regulile pentru obligațiuni verzi

Negociatorii UE au ajuns la un acord provizoriu privind regulile care ar trebui să permită investitorilor să identifice mai bine obligațiunile aliniate la obiectivele ecologice ale UE. Și care vor reduce în același timp riscul de spălare ecologică pe măsură ce piața obligațiunilor verzi se extinde rapid. În conformitate cu regulile propuse, emitenții care utilizează standardul european de obligațiuni verzi vor fi obligați să demonstreze că veniturile din vânzarea de obligațiuni sunt în conformitate cu regulamentul de taxonomie al UE care definește activitățile care pot fi considerate durabile.  De asemenea, regulamentul stabilește un cadru pentru înregistrarea și supravegherea evaluatorilor independenți însărcinați să verifice dacă obligațiunile verzi europene au un impact pozitiv asupra mediului. Regulile includ și un model standardizat pentru emitenții altor obligațiuni durabile din punct de vedere ecologic.

Standardul european va deveni referință globală

Potrivit Comisiei, modelul este de așteptat să prevină practicile generale de ecologizare pe piața obligațiunilor. Cu toate acestea, utilizarea șablonului va fi „strict voluntară”, a spus Comisia. Legislatorii UE speră, de asemenea, că standardul UE privind obligațiunile verzi va fi adoptat la nivel internațional. „Suntem încrezători că acest standard european va deveni o referință globală pentru investițiile durabile”, a declarat membrul liberal al Parlamentului UE Gilles Boyer într-o declarație. Totuși, conceptul de obligațiuni verzi a fost criticat de unele ONG-uri, precum Reclaim Finance, care au susținut că permite companiilor poluante să emită obligațiuni verzi, atâta timp cât încasările din vânzarea de obligațiuni sunt utilizate pentru activitățile acoperite de taxonomia UE. Statele membre ale UE și Parlamentul European vor trebui acum să aprobe oficial regulamentul, care se va aplica la un an de la intrarea sa în vigoare.

spot_img
Latest news
știri