8.8 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Fotografiile pe care transportatorii de lemn le încarcă în SUMAL sunt neconcludente și ”păcălesc” sistemul

Perioada monitorizărilor a fost 20 februarie – 29 martie

Fotografiile pe care transportatorii de lemn le încarcă în SUMAL sunt de multe ori neconcludente și ”păcălesc” sistemul, care nu este conceput să le verifice, arată o nouă monitorizare realizată de organizația World Wildlife Fund din România.

Monitorizarea a fost efectuată pe baza informațiilor publice existente în platforma Inspectorul Pădurii.

Raportul WWF intitulat ”Eficiența sistemului de supraveghere și control al tăierilor ilegale din pădurile din România” a analizat eficacitatea Sistemului Unic de Monitorizare a Pădurilor (SUMAL) și a constatat că acesta nu este suficient pentru a preveni tăierile ilegale de păduri, deoarece lipsesc mai multe elemente-cheie, cum ar fi verificările terestre și măsurile punitive împotriva celor care le efectuează

Raportul sugerează măsuri concrete pentru îmbunătățirea eficacității SUMAL, inclusiv îmbunătățirea transparenței și a accesului publicului la informații, sporirea resurselor umane și a capacităților tehnologice, precum și consolidarea colaborării și coordonării între instituțiile relevante.

Am constatat că SUMAL 2.0 nu este conceput să facă o verificare automatizată a datelor introduse, ceea ce lasă loc multor erori. De aceea credem că România ar trebui să implementeze instrumente moderne, precum amprenta digitală a transporturilor de lemn. În felul acesta, autoritățile nu ar mai fi nevoite să analizeze 4 milioane de avize pe an, ceea ce este imposibil cu resursele disponibile, ci ar putea fi sesizate automat prin alerte punctuale și ar putea trimite controale țintite și eficiente”, au transmis membrii organizației pentru protecția mediului.

spot_img
Latest news
știri