2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Pulberea de viermi galbeni ar putea ajunge pe rafturile alimentare

Noua proteină ar putea fi folosită la prepararea mâncurilor cu făină și chiar și la prăjituri. Cei care au cerut avizul sunt de la un laborator din Franța.

O pulbere din viermi galbeni ar putea fi următorul produs alimentar pe bază de insecte care va ajunge pe rafturile supermarketurilor din UE. După ce a câștigat aprobarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceasta a concluzionat că nu ridică probleme de siguranță. Avizul științific s-a concentrat pe siguranța pulberii de viermi galbeni tratați cu UV. Acesta a fost publicat la cererea Comisiei Europene. Aceasta a însărcinat grupul EFSA pentru alimente noi și alergeni alimentari să investigheze larvele sub formă de pulbere. Totul în urma unei cerințe de la compania franceză Nutri’Earth.

S-a concluzionat ca pulberea de viermi este nutrițională

S-a concluzionat că pulberea, obținută din forma larvară a speciei de insecte Tenebrio molitor, este atât nutrițională. Cât și sigură de utilizat în cadrul utilizărilor propuse de companie. Acestea includ ca ingredient în diverse producții alimentare, inclusiv produse alimentare pe bază de făină. Cum ar fi prăjiturile, pâinea și chiflele din grâu și pastele și brânza, populația țintă fiind definită ca „populația generală”. Studiile de toxicitate prezentate „nu au ridicat probleme de siguranță”. Totul cu condiția ca larvele sunt crescute separat de adulți, conchide avizul. Avizul este al șaptelea produs alimentar nou derivat din insecte pentru care EFSA l-a evaluat siguranța. După cele ale viermelui galben uscat, precum și ale formulărilor congelate și uscate de lăcuste și greieri.

Pudra folosită chiar și la prăjituri

Pentru IPIFF, organizația umbrelă a UE pentru sectorul insectelor, avizul marchează o piatră de hotar. În comercializarea mai largă a insectelor comestibile în UE. Poziționându-le drept „sursă complementară de proteine ​​de înaltă calitate”. „Această opinie pozitivă a EFSA prezintă oportunitățile dinaintea Strategiei UE pentru proteine. Și, în special, sectorul insectelor comestibile”, a spus Christophe Derrien, secretarul general IPIFF. El a adăugat că produsele derivate din insecte reprezintă un „adăugire durabilă” la proteine. Avizul vine pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la utilizarea insectelor ca alimente. De exemplu, un studiu slovac recent a constatat că mai mult de unul din trei slovaci erau îngrijorați de faptul că consumul de proteine ​​​​de insecte poate pune în pericol sănătatea publică.

spot_img
Latest news
știri