5.4 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Furnicile amputează membrele altor furnici rănite, pentru a le salva viața | VIDEO

Un nou studiu a relevat o abilitate excepțională pe care o au furnicile, unică în regnul animal.

Furnicile sunt animale destul de remarcabile. Ele sunt capabile de lucruri mărețe, atât în unitate, cât și la nivel individual. Acum, noi cercetări au descoperit că furnicile pot chiar efectua intervenții chirurgicale. Ele amputează membrele altor furnici pentru a le salva viețile în caz că sunt rănite, potrivit IFL Science.

Furnicile dulgher din Florida (Camponotus floridanus) tratează alte furnici cu leziuni ale picioarelor evaluând mai întâi rana. Ulterior o curăță și apoi hotărăsc dacă amputează membrul respectiv. Aceiași cercetători care au făcut această descoperire au descoperit anterior că o altă specie de furnici poate trata rănile cu antibiotice din salivă. Cu toate acestea, furnicile dulgher din Florida nu posedă aceeași glandă ca și celelalte specii și. Prin urmare, tratamentul pe care îl aplică este în întregime mecanic.

„Când vorbim despre comportamentul de amputare, acesta este literalmente singurul caz în care are loc o amputare sofisticată și sistematică a unui individ de către un alt membru al speciei sale în natură”, a spus primul autor Erik Frank, un ecologist comportamental de la Universitatea din Würzburg.

Furnicile amputează membrele altor furnici rănite

Echipa a descoperit că furnicile fi evaluează și curăța rana, fie curăța rana și fac o amputare. „Operația“ ar putea dura până la 40 de minute. În studiu, leziunile la femur (piciorul superior) au fost întotdeauna curățate și apoi amputate, în timp ce leziunile la nivelul tibiei (piciorul inferior) au fost doar curățate și nu au fost niciodată amputate. Mai mult, rata de supraviețuire a furnicilor rănite a fost remarcabil de mare.

„Leziunile femurului, în care amputează întotdeauna piciorul, au avut o rată de succes în jur de 90% sau 95%. În cazul tibiei, unde nu s-au făcut amputări de membru, rata de supraviețuire a fost de 75%”, a spus Frank.

Folosind un scaner micro-CT, echipa a descoperit că femurul este alcătuit din țesut muscular și poate pompa sânge sau hemolimfa în restul corpului. Tibia, dimpotrivă, conține foarte puțin țesut muscular și e mai puțin implicată în mișcarea sângelui.

Acest comportament remarcabil arată că aceste furnici dulgher din Florida pot găsi locația rănilor altor furnici și pot modifica tratamentul în funcție de locație, crescând astfel probabilitatea de supraviețuire a furnicii rănite. Echipa crede că acesta este primul caz în care un animal non-uman efectuează amputări în acest mod.

spot_img
Latest news
știri