16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

FOTO | Pentru prima dată au fost studiate furnici afectate de poluarea cu plastic

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată furnici afectate de poluarea cu plastic.

Problema poluării cu plastic a ajuns la insecte. Pentru prima dată, oamenii de știință au studiat furnici încurcate în fibre de plastic. Impactul și amploarea fenomenului nu sunt cuantificate momentan, dar marchează o nouă limită în ceea ce privește poluarea cu plastic, potrivit IFL Science.

Armand Rausell-Moreno de la Muzeul Național de Științe ale Naturii din Madrid a observat pentru prima dată furnicile prinse în plastic în 2022, în timp ce efectua lucrări de teren pe insula spaniolă La Palma. El l-a contactat pe expertul în furnici J. Manuel Vidal-Cordero. De asemenea, a fost contactat și Álvaro Luna, profesor la Universitatea Europeană din Madrid, interesat de impactul plasticului asupra naturii.

„Am știut imediat că povestea ar putea fi interesantă. De obicei citesc multe articole științifice despre poluarea cu plastic și nu am găsit nimic publicat despre aceasta”, a declarat Luna pentru IFLScience.

Într-un nou studiu, cei trei au explicat cum au colectat 113 furnici din 40 de locuri diferite din jurul La Palma. Ei au descoperit că trei dintre furnici au fost învelite într-un fel de fibră. Testele de laborator au arătat că două dintre aceste fibre erau făcute din plastic. Una dintre fibre era înfășurată în jurul abdomenului furnicii și alta în jurul picioarelor altei furnici.

Speciile afectate au fost furnica Lasius grandis, specifică regiunii mediteraneene din Europa și Africa de Nord, și Monomorium.

Furnici afectate de poluarea cu plastic

Cercetarea este prima dovadă publicată a poluării cu plastic care afectează speciile de insecte terestre. Oamenii de știință bănuiesc că este ceva ce se întâmplă de ceva timp, dar care nu a fost încă documentat.

„Primele date par să indice că interacțiunea nevertebratelor cu plasticul ar putea avea loc fără să fi atras atenția”, a explicat Luna.

Impactul afectării furnicilor de plastic nu este încă înțeles. De asemenea, nu este clar cât de prolifică poate fi problema. Acest nou studiu a avut o dimensiune relativ mică a eșantionului dintr-o singură insulă. Pentru moment, pur și simplu nu există suficiente date.

„Ca să fiu sincer, cred că nici noi, nici altcineva până în prezent nu avem o estimare reală a măsurii în care apare această problemă și dacă este ceva larg răspândit”, a adăugat Luna.

„Sunt sigur că materialele plastice interacționează cu insectele și nevertebratele în general în multe moduri”, a continuat el.

Materialele plastice au fost produse pe scară largă abia din secolul al XX-lea. Totuși, prezența lor a fost găsită practic în orice mediu natural de pe planetă, de la fundul mării până la zăpada din Antarctica. Impactul acestui lucru asupra viețuitoarelor abia începe să fie înțeles.

În afară de furnicile din La Palma, este evident că poluarea cu plastic are un impact extrem de negativ asupra lumii naturale. Țestoasele și păsările marine sunt adesea găsite moarte cu burta plină de plastic, în timp ce plasele sintetice și pescuitul reprezintă o amenințare omniprezentă pentru mamiferele marine.

spot_img
Latest news
știri