8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Uraniul din Nigeria va continua să vină în Franța indiferent de războiul civil

Aprovizionarea generală cu uraniu către Franța, nu este în pericol, a declarat conglomeratul nuclear Orano. După ce autoritățile nigeriene au anunțat că vor îngheța exporturile franceze.

Asta din cauza loviturii de stat din Niger. Președintele francez Emmanuel Macron, împreună cu alți lideri politici, a condamnat această mișcare. El a spus că „orice atac împotriva Franței și a intereselor acesteia nu va fi tolerat”. Franța are o activitate economică limitată în Niger, în afară de extracția de uraniu, o resursă necesară pentru energia nucleară. Conglomeratul nuclear francez Orano exploatează una dintre minele de uraniu din nord.

Autoritățile franceze spun că nu există risc de aprovizionare

Aceasta se află în apropiere de orașul Arlit, angajând peste 900 de angajați – majoritatea localnici. Franța are una dintre cele mai avansate infrastructuri nucleare din UE. Cu aproape 70% din mixul său energetic derivat din energie nucleară. Accesul rapid și ușor la uraniu, pe care Franța nu îl produce pe plan intern, este esențial. În urma loviturii de stat, autoritățile nigeriene au anunțat că vor îngheța exporturile de uraniu către Franța. „Importurile noastre de uraniu sunt foarte diversificate. Iar Nigerul reprezintă doar 4% din producția globală.” A declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, Ministerul Tranziției Energetice a confirmat că nu există riscuri de aprovizionare. „Actuala criză nu prezintă riscuri pe termen scurt asupra capacităților de aprovizionare ale Orano.

Nigerul este al doilea cel mai mare exportator de uraniu din lume

Atât în ​​Franța, cât și la nivel internațional”, a mai spus un purtător de cuvânt al Orano pentru AFP. Aprovizionarea este suficient de diversificată, a continuat compania, cu mine răspândite pe patru continente. Între 2005 și 2020, Nigerul a fost al treilea exportator de uraniu al Franței. Cu 17,9% din totalul livrărilor, potrivit datelor Euratom, o organizație publică europeană. Kazahstanul este pe primul loc cu 20,1%  din toate exporturile, iar Australia ocupă locul doi cu 18,7%. În 2022, Nigerul a fost al doilea cel mai mare exportator de uraniu natural al UE. A declarat Euratom pentru AFP, situându-se la 25,38%. Până la 75% din totalul livrărilor de uraniu ale UE provin din Kazahstan, Niger și Canada. Kazahstanul este de departe cel mai mare producător din lume.

spot_img
Latest news
știri