2.6 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

„Cupola de foc” ce a lovit Jocurile Olimpice de la Paris ar fi fost „imposibilă” fără încălzirea globală, spun cercetătorii

Căldura extremă afectează într-un mod nemaivăzut sportivii de la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Cupola de foc” ce provoacă temperaturi crescute în vestul Europei și nordul Africii și un disconfort extrem de mare sportivilor și spectatorilor de la Jocurile Olimpice de la Paris ar fi fost imposibilă fără încălzirea globală, a constatat o analiză citată de The Guardian.

Criza climatică alimentată de combustibili fosili a făcut ca temperaturile să fie cu 2,5 – 3,3°C mai calde. Un astfel de eveniment nu s-ar fi întâmplat în lume înainte de încălzirea globală.

Cercetătorii apreciază acum că un astfel de eveniment este așteptat aproximativ o dată pe deceniu. Mai mult, emisiile continue de dioxid de carbon vor face aceste fenomene și mai frecvente.

„Lumea i-a urmărit pe sportivi copleșiți la 35 de grade Celsius. Dacă atmosfera nu ar fi fost supraîncărcată cu emisii de la arderea combustibililor fosili, Parisul ar fi fost cu aproximativ 3°C mai rece și mult mai sigur pentru sport.”, a zis dr. Friederike Otto, climatolog la Imperial College London.

Numeroși sportivi, inclusiv superstarul gimnasticii Simone Biles, au avut de suferit din cauza căldurii. Unii sportivi au purtat veste cu gheață.

Analiza a evaluat căldura periculoasă din iulie, care a făcut ca temperaturile să treacă de 40°C în multe locuri. Au apărut incendii de vegetație în Portugalia și Grecia iar lipsa de apă s-a agravat în Italia și Spania. În Maroc, temperaturile au ajuns la 48°C, un spital raportând 21 de decese.

„Cupola de foc” ce a lovit Jocurile Olimpice de la Paris ar fi fost „imposibilă” fără încălzirea globală

Căldura a făcut ca mult mai mulți oameni să moară prematur în regiune. Anterior, căldura extremă din vara anului 2022 a dus la 61.000 de decese premature în Europa.

Valul de căldură din iulie a fost cauzat de o presiune atmosferică ridicată, denumită adesea „cupolă de foc”. A avut loc după 13 luni de căldură extremă la nivel global. Fiecare dintre ultimele 13 luni a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată.

Criza climatică face ca valurile de căldură să fie mai fierbinți, mai lungi și mai frecvente în întreaga lume.

spot_img
Latest news
știri