14.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Avertisment ONU: Omenirea trebuie să se ocupe de două amenințări: inteligența artificială și criza climatică

Secretarul General al Naţiunilor Unite a cerut liderilor politici şi de afaceri să dezvolte o strategie care să se ocupe urgent de aceste două ameninţări

Secretarul General al Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a subliniat necesitatea gestionării a două mari amenințări la adresa omenirii: inteligența artificială și criza climatică.

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, Guterres a apelat la liderii politici și de afaceri să acorde prioritate unei strategii globale pentru a aborda aceste provocări.

Avertizând asupra posibilelor consecințe grave ale dezvoltării rapide a inteligenței artificiale, el a insistat asupra necesității unei acțiuni imediate pentru a evita impacturi negative semnificative.

ONU: Omenirea este neputincioasă în fața haosului climatic și a dezvoltării fulgerătoare a inteligenţei artificiale

Cred că această criză este rezultatul direct al unui paradox cu care se confruntă lumea noastră. În faţa [ unei] serii de ameninţări existenţiale, reprezentate de haosul climatic fulgerător şi dezvoltarea fulgerătoare a inteligenţei artificiale fără bariere, părem neputincioşi să acţionăm împreună”, a transmis Secretarul General al ONU, potrivit Economedia.ro.

Susţinătorii inteligenţei artificiale spun că tehnologia poate fi valorificată în beneficiul umanităţii în mai multe moduri, inclusiv prin diagnosticarea rapidă a pacienţilor, contribuind la modelarea schimbărilor climatice şi combaterea atacurilor cibernetice.

Fondul Monetar Internațional: ”40% dintre locurile de muncă de pe glob vor fi afectate de evoluția inteligenței artificiale”

Totuși, FMI a declarat într-un raport că aproape 40% din locurile de muncă din întreaga lume ar putea fi afectate de creşterea AI.

De asemenea, a avertizat că impactul potenţial al tehnologiei pe piaţa mondială a forţei de muncă este probabil să agraveze inegalitatea generală în majoritatea cazurilor.

Unele companii tehnologice puternice urmăresc deja profituri cu o nerespectare clară a drepturilor omului, a confidenţialităţii personale şi a impactului social. Acesta nu este un secret”, a spus Guterres, fără a numi vreo firmă anume.

Deși guvernele discută despre problemele climatice şi despre evoluția inteligenţei artificiale, la momentul actual, nu există o strategie globală eficientă care să aducă îmbunătățiri

Aceste două probleme, clima şi inteligenţa artificială, sunt discutate exhaustiv de guverne, de mass-media şi de liderii de aici, în Davos. Şi totuşi, nici nu avem o strategie globală eficientă cu care să ne ocupăm”, a mai punctat Secretarul General al Națiunilor Unite.

spot_img
Latest news
știri