18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Consumul zilnic de șuncă crește riscul de diabet de tip 2 cu 15%

Cercetarea, care a analizat aproape două milioane de persoane la nivel global, oferă cea mai puternică dovadă a legăturii dintre carnea roșie și diabet, subliniind necesitatea de a limita consumul de carne procesată și roșie

Conform unui studiu condus de Universitatea Cambridge, două felii de șuncă consumate zilnic pot crește riscul de diabet de tip 2 cu 15%, relatează The Guardian citat de Ziarul Financiar.

Cercetarea, care a analizat aproape două milioane de persoane la nivel global, reprezintă cea mai solidă dovadă de până acum privind legătura dintre consumul de carne roșie și diabet.

Experții care au efectuat o meta-analiză pe datele a 1.97 milioane de adulți din 20 de țări din Europa, America, Asia de Sud-Est, estul Mediteranei și Pacificul de Vest, susțin că rezultatele confirmă recomandările de a limita consumul de carne roșie și procesată.

În urma cercetării, s-a constatat că un consum zilnic de 50 g de carne procesată, echivalentul a două felii de șuncă, este asociat cu un risc crescut cu 15% de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 10 ani

Pe de altă parte, consumul zilnic de 100 g de carne roşie neprocesată – echivalentul unei fripturi mici – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de a dezvolta diabet.

Și consumul de carne de pasăre a fost asociat cu riscul de diabet, însă într-un grad mai mic, spre deosebire de carnea roşie.

Experţii care nu au fost implicaţi în cercetare au declarat că, deşi s-a dovedit doar o asociere, şi nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat la recomandările actuale privind alimentaţia sănătoasă.

Peste 400 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet de tip 2, care este una dintre principalele cauze de orbire, insuficienţă renală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi amputarea membrelor inferioare.

spot_img
Latest news
știri