12.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Consumi burger, friptură și alte produse pe bază de carne? Cel mai probabil ingerezi și foarte mult microplastic

Mari cantități de microplastic se află în carnea pe care o consumăm în fiecare zi.

Majoritatea proteinelor din carne și plante conțin microplastic, a descoperit un nou studiu citat de Yahoo News.

Se cunoștea deja prezența prolifică a microplasticului în pești și crustacee. Totuși, s-a cercetat mai puțin modul în care proteinele precum carnea de vită și pui sunt afectate de poluarea în plină expansiune.

Microplasticele și nanoplasticele sunt particule minuscule care se descompun din produsele mai mari din plastic. Un număr tot mai mare de studii au arătat că acestea pot deteriora celulele din corpul uman. Ele pot duce la efecte grave asupra sănătății, inclusiv cancer, boli pulmonare și malformații congenitale.

Cel mai recent studiu a descoperit că 90% dintre proteine – inclusiv carnea de porc, vită, pui, tofu și trei alternative diferite pe bază de plante – conțin la fel de mult plastic ca și peștele.

S-a constatat că alimentele foarte procesate, cum ar fi fileul de pește, nuggets de pui, tofu și burgeri pe bază de plante conțin mai multe microplastice pe gram decât proteinele procesate minim, cum ar fi pieptul de pui, dar diferența a fost neglijabilă din punct de vedere statistic.

Microplastic descoperit în produsele pe bază de carne

Studiul a aruncat, de asemenea, lumină asupra tipurilor de microplastic găsite. Aproape jumătate au fost identificate ca fibre și aproximativ o treime ca fragmente de plastic.

Folosind datele sondajului, autorii au estimat că un adult american poate consuma aproximativ 11.500 de microplastice pe an. Expunerea potențială poate ajunge până la 3,8 milioane de microplastice.

„Se pare că nu se poate scăpa de microplastic, indiferent ce mănânci”, a spus dr. Britta Baechler, director asociat pentru știința materialelor plastice la Ocean Conservancy, care a făcut parte din echipa de cercetare.

spot_img
Latest news
știri