8 C
București
joi, 2 octombrie, 2025

De ce ar trebui să alegem cartofii dulci: mai multe vitamine, mai puțin zahăr

Experții în nutriție explică cum cartofii dulci protejează imunitatea, susțin digestia și mențin energia constantă, în timp ce cartofii albi cresc rapid glicemia

Cartofii dulci au de 1.000 de ori mai multă vitamină A, de două ori mai multă fibră și un impact mult mai redus asupra glicemiei comparativ cu cartofii albi.

Cartofii dulci câștigă detașat: mai multă vitamină A, fibre și antioxidanți

Deși atât cartofii albi, cât și cei dulci pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, cartofii dulci se remarcă în mai multe privințe importante, potrivit experților în nutriție.

Aceștia conțin niveluri semnificativ mai mari de vitamina A — de peste 1.000 de ori mai mult decât cartofii albi — precum și aproximativ dublul fibrelor și al vitaminei C.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogați în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și inflamațiilor.

Se gătesc rapid, sunt plini de nutrienți, dar și ”prietenoși” cu zahărul din sânge

Aceste avantaje nutriționale îi fac o alegere excelentă pentru cei care pun accent pe imunitate, sănătatea digestivă și prevenirea bolilor. În plus, acești cartofi au un răspuns glicemic semnificativ mai scăzut comparativ cu cartofii albi, ceea ce înseamnă că nu vor crește dramatic nivelul zahărului din sânge.

De fapt, cartofii albi copți de tip russet au unul dintre cele mai ridicate răspunsuri glicemice dintre toate alimentele.

Aceasta face ca aceste legume să fie deosebit de benefice pentru persoanele care gestionează diabetul sau doresc să mențină niveluri constante de energie.

Ca un bonus suplimentar, aceștia se gătesc mai repede, devenind astfel o opțiune convenabilă și bogată în nutrienți pentru mesele de zi cu zi.

Latest news
știri