Care e legătura dintre Papa Francisc și reducerea emisiilor de carbon la nivel global?

Trecerea la o dietă bazată pe mai multe alimente pe bază de plante este esențială pentru a combate schimbările climatice

Sursa foto: Pixabay/Annett_Klingner

Potrivit unui nou studiu, dacă Papa Francisc i-ar îndemna pe catolici să revină la obiceiul de a nu mai consuma carne vinerea, acesta ar putea reduce emisiile de carbon, scrie euronews.

Nu este prima dată când se vorbește despre necesitatea adoptării unei diete bazate pe mai multe plante și pe mai puțină carne de către întreaga populație globală.

Oamenii de știință și activiștii au atras atenția, în numeroase rânduri, asupra faptului că sectorul zootehnic se face la fel de vinovat de emisiile de gaze cu efect de seră precum industria auto.

Întoarcerea la tradiția milenară, beneficii reale pentru mediu

Un studiu al Universității din Cambridge susține că, dacă mulți dintre creștini s-ar întoarce la vechiul obicei, și anume acela de a alege să nu mănânce carne în zilele de vineri, acest lucru ar putea contribui la combaterea emisiilor.

„Agricultura cărnii este unul dintre principalii factori care generează emisii de gaze cu efect de seră”, a declarat Shaun Larcom, cercetător în domeniul economiei funciare la Universitatea Cambridge.

„Dacă Papa ar reintroduce obligația de vineri fără carne pentru toți catolicii la nivel global, aceasta ar putea fi o sursă majoră de reducere a emisiilor cu costuri reduse. Chiar dacă doar o minoritate de catolici aleg să se conformeze”, a mai spus acesta.

În secolul al IX-lea, Papa Nicolae I a declarat că credincioșii ar trebui să se abțină de la a consuma „carne, sânge sau măduvă” în zilele de vineri, în amintirea morții și a răstignirii lui Hristos.

Totodată, în 2011, autoritățile bisericești din Anglia și Țara Galilor au cerut congregațiilor să revină la practica străveche, îndemnând credincioșii să renunțe la carne în zilele de vineri.

În acest mod, deși doar un sfert dintre cei 5 milioane de catolici din Anglia și Țara Galilor și-au schimbat obiceiurile alimentare, cercetătorii au observat că reducerea consumului de carne a contribuit la economisirea a peste 55.000 de tone de carbon pe an.

1,3 miliarde de oameni se identifică drept catolici în întreaga lume, astfel că autorii studiului cred că beneficiile ar fi de 20 de ori mai mari decât în Marea Britanie chiar dacă s-ar întâmpla ca doar episcopii din Statele Unite să adere la această schimbare.

Ce crede Papa Francisc despre schimbările climatice

Într-o scrisoare papală din 2015, intitulată „Laudato Si”, Papa Francisc a făcut apel la catolicii din întreaga lume să facă din protejarea mediului înconjurător și din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate urgentă.

„Niciodată nu am rănit și nu am maltratat atât de mult casa noastră comună cum am făcut-o în ultimii două sute de ani”, a spus el. Totodată, în iulie, Papa a cerut tinerilor să consume mai puțină carne pentru a proteja planeta.

Studiul, publicat pe Social Science Research Network, s-a bazat pe analiza studiilor de sănătate publică privind obiceiurile alimentare din Anglia și Țara Galilor.