Începe campania de vaccinare antirabică în mediul silvatic

Măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive, adică mamiferele

Sursa foto: Pixabay/Ralphs_Fotos

Cu o rată de mortalitate de aproape 100% atât la oameni, cât și la animale, rabia rămâne o amenințare globală. Rabia se transmite, de obicei, prin salivă, prin mușcătura unui animal infectat, boala provocând afecțiuni la nivelul creierului și, în cele din urmă, moartea.

Astfel, ANSVA anunță că va efectua, începând cu această lună, vaccinarea antirabică atât la animalele domestice (carnasiere domestice), cât și la animalele sălbatice (vulpea).

Pe teritoriul României, principalul rezervor al bolii este reprezentat de vulpea roşcată, drept care singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic, specifică ANSVA printr-un comunicat de presă.

Rabia poate fi prevenită prin campanii de vaccinare, iar situaţia epidemiologică existentă în Ucraina şi în Republica Moldova, care determină un risc major de apariţie a rabiei în ţara noastră, nu face decât să sublinieze încă o dată importanța acestora.

Când urmează să fie efectuată și cât durează campania de vaccinare antirabică pe teritoriul României

Dacă vaccinarea carnasierelor domestice se realizează în campanie, pe durata lunilor octombrie – decembrie, în mediul silvatic, aceasta va începe în data de 04 noiembrie 2022 și va fi efectuată până la sfârșitul lunii noiembrie.

În timpul campaniei, vaccinarea antirabică se va realiza cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, mai exact primăvara și toamna.

Momelile ar urma să fie distribuite în mediul silvatic cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2.

Deși distribuția vacinului se va face pe cale aeriană, așezările umane, întinderile mari de apă, dar și drumurile naționale vor fi evitate, zonele țintă fiind reprezentate de fondurile cinegetice și extravilanul localităților.

Comunitățile vor fi informate cu privire la rabie și la modul în care funcționează vaccinările

Când se pune problema unor astfel de provocări, vaccinurile singure nu sunt suficiente, ci este nevoie și de angajament local, motiv pentru care ANSVA va căuta inclusiv să educe publicul cu privire la rabie.

Campania de informare a populației va avea loc anterior distribuției momelilor vaccinale și va consta în postarea de afișe informative la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare teritoriale, direcțiilor de sănătate publică, școli, spitale, locuri publice și trasee turistice.

Acestea vor oferi informații cu privire la modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, dar și despre cum trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale.

Pe toată perioada derulării campaniei de vaccinare, echipe ale ANSVSA vor efectua acţiuni de monitorizare în teren, în vederea desfăşurarii corecte a vaccinării.