Balenele albastre înghit cele mai mici bucăți de plastic în cantități colosale în fiecare zi, mai exact până la 10 milioane de fragmente, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Stanford.
Conform Science Alert, studiul, publicat în revista Nature Communications, s-a concentrat pe balenele albastre, cu aripioare și cu cocoașă, reușind să estimeze cantitatea de plastic ingerată de acestea.
Deșeurile de plastic poluează fiecare colț al oceanului și amenință fauna marină
Micile fragmente de plastic au fost găsite peste tot, de la cele mai adânci oceane la cei mai înalți munți, și chiar în interiorul organelor și sângelui uman.
Astfel, o echipă condusă de cercetători din SUA a pus dispozitive de urmărire pe 191 de balene albastre, cu aripioare și cu cocoașă, care trăiesc în largul coastelor Californiei, pentru a le observa mișcările.
„Este practic ca un Apple Watch, doar că pe spatele unei balene”, a declarat Shirel Kahane-Rapport, cercetător la California State University, Fullerton, și primul autor al studiului.
Autorii studiului au descoperit că balenele se hrănesc la o adâncime cuprinsă între 50 și 250 de metri sub suprafață, o adâncime care coincide cu cea mai mare concentrație de microplastice din largul oceanului.
Conform acestora, pe baza estimărilor dimensiunii și a numărului de îmbucături pe care animalele marine le luau zilnic, cea mai mare creatură a planetei, balena albastră, ingerează până la 10 milioane de fragmente de microplastic pe zi.
Balena albastră, cel mai mare consumator de microplastic
Studierea balenelor cu ajutorul unor instrumente de înaltă tehnologie le-a permis oamenilor de știință să concluzioneze că, pe parcursul sezonului anual de hrănire de 90 până la 120 de zile, creatura marină ajunge să consume mai mult de un miliard de microplastice.
Acest lucru face din cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ cel mai mare consumator de microplastic, balena albastră ajungând să mănânce până la 43,6 kilograme pe zi, se mai arată în studiu.
Ceea ce îi îngrijorează însă pe oamenii de știință este faptul că toată această cantitate de fragmente de microplastic nu a fost aspirată de către balene doar în timp ce și-au croit drum prin ocean, microplasticele consumate de acestea provenind chiar de la prada lor.
„Acest lucru este îngrijorător pentru noi, deoarece oamenii mănâncă această pradă. De asemenea, mâncăm anșoa și sardine”, a spus Kahane-Rapport, adăugând că „krilul este baza rețelei alimentare”.