Pixabay
pixabay

Pixabay

A început „apocalipsa insectelor”.  Prof.Melania Cristescu, cadru universitar asociat în cadrul Universității McGill din Canada, a declarat pentru strireaverde.ro că numărul estimat al speciilor care trăiesc pe pământ ar fi în jur de 10 milioane. Însă, nu este sigur:

“Sunt estimări diferite. În realitate, nu se cunoaște foarte bine biodiversitatea. Nici 10% din animalele care există cu noi pe pământ nu sunt cunoscute.

Noi pierdem periodic specii pe care nu le-am cunoscut sau nu le-am descris niciodată. Nu există un sistem de monitorizare care să ne dea rezultate apropiate de realitate”.

Problema vine, potrivit dr. Cristescu, de la faptul că școlile lumii nu mai pregătesc taxonomisti, adică specialiști în studierea diferitelor grupuri de organisme biologice: “Chiar și așa, un taxonomist nu poate cunoaște decât câteva mii de specii și acestea, dintr-o anumită regiune.

Cele mai multe regiuni ale globului nici măcar nu au fost analizate. Sunt multe specii care par la fel, dar genetic sunt total distincte. Bazele de date pe care le deținem nu sunt complete”. Este nevoie de specialiști cu competențe interdisciplinare.

“Trebuie să educăm studenții că să înțeleagă problemele biologiei și cum să le comunice, dar mai ales cum să se implice în rezolvarea lor”, a mai spus dr. Melania Cristescu.

Trăim „apocalipsa insectelor”

Prof.dr. Melania Cristescu, Universitatea McGill, Canada

Insectele sunt specia cea mai afectată.Soluția este înființarea unor stații de măsurare a biodiversității, similară stațiilor meteo. “Trăim într-o apocalipsă a insectelor. Biomasa lor e în declin puternic. Și asta numai din cauza insecticidelor, schimbărilor climatice și distrugerea de habitat”.

Prof.Cristescu este unul dintre specialiștii consultați în cadrul COP 15, unde s-a discutat despre soluția de monitorizare a acestor specii. Fotografiile din satelit sau imaginile obținute de drone nu sunt chiar la rezoluția de care e nevoie, mai spune aceasta.

Tot în cadrul COP 15, s-a ajuns la concluzia că “oamenii de știință trebuie să se implice în lupta pentru apărarea biodiversității. Trebuie să fie parte în deciziile politice care privesc cercetarea biodiversități. Este foarte important ca oamenii de știință să se implice direct în această luptă.

Țările se află în diverse stadii de dezvoltare și ceea ce este realist pentru o nație nu este pentru alta. La discuții au mai participat și instituții financiare importante din lume care sunt dispuse să investească și să dezvolte ceea ce se numește “green economy”.

Trebuie să ne schimbăm complet gândirea ca să putem implementa aceste măsuri sustenabile” a mai adăugat dr. Melania Cristescu pentru stireaverde.ro