-3 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

Banca Mondială caută mai multe fonduri pentru a aborda schimbările climatice

Banca Mondială vrea să-și extindă considerabil capacitatea de creditare pentru a aborda schimbările climatice și alte crize globale, scrie Reuters.

Astfel, instituția internațională va negocia cu acționarii înaintea reuniunilor din aprilie 2023 și va veni cu propuneri privitoare la majorări de capital și noi instrumente de creditare.

Propunerile sunt stipulate într-o „foaie de parcurs” și marchează o schimbare radicală față de modelul de creditare utilizat după cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Documentul urmărește să ofere detalii despre domeniul de aplicare, abordarea și calendarul evoluției, cu actualizări regulate pentru acționari, potrivit unui purtător de cuvânt al Băncii Mondiale.

Conform foii de parcurs, creditorul va explora opțiuni precum o potențială majorare de capital, modificări ale structurii de capital pe care o propune pentru a debloca mai multe împrumuturi și noi instrumente de finanțare, ca de exemplu garanții pentru împrumuturile din sectorul privat și alte modalități de a mobiliza mai mult capital privat.

Banca Mondială vrea mai mulți bani pentru a contracara schimbările climatice

Grupul Băncii Mondiale (WBG) spune, totodată, că nu este pregătit să cedeze în fața cererilor unor organizații non-profit de a renunța la ratingul său de creditor de vârf pentru a stimula creditarea:

„Conducerea va explora toate opțiunile care cresc capacitatea GBM în timp ce se menține ratingul AAA al entităților GBM”.

„Pentru ca GBM să continue să joace un rol central în finanțarea dezvoltării și a schimbărilor climatice, va avea nevoie de un efort concertat din partea acționarilor și a conducerii pentru a spori capacitatea de finanțare a GBM”, mai spune Banca Mondială în document.

De asemenea, o creștere a împrumuturilor pentru schimbările climatice, sănătate, securitatea alimentară și alte nevoi poate necesita o majorare de capital care poate spori capacitatea grupului de creditare cu venituri medii a Băncii Mondiale, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Experții spun că această schimbare ar crește foarte mult volumul împrumuturilor în comparație cu structura actuală a capitalului, care utilizează doar capitalul plătit.

În plus, se are în vederea crearea unui nou fond fiduciar de creditare concesională pentru țările cu venituri medii, care s-ar concentra pe bunurile publice globale și ar fi similară ca structură cu IDA (Asociația Internațională de Dezvoltare), cu refinanțări regulate care ar fi separate de structura de capital a băncii.

Prin creșterea creditării pentru climă, Banca Mondială spune că are nevoie de personal suplimentar și noi resurse bugetare.

spot_img
Latest news
știri