20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Primul urs polar mort din cauza gripei aviare

A fost documentat primul caz de urs polar mort din cauza gripei aviare.

A fost prezentat primul raport din lume despre moartea unui urs polar din cauza gripei aviare, în Alaska. Se crede că animalul a contractat boala mâncând un leș de pasăre, conform IFL Science.

În timp ce urșii polari (Ursus maritimus) trăiesc în unele dintre cele mai îndepărtate și extreme condiții de mediu din lume, asta nu îi protejează de boli care se pot răspândi la mii de kilometri distanță. Tulpina contagioasă de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) H5N1 a ajuns în districtul North Slope de lângă Utqiagvik. Este dintre cele mai nordice comunități din Alaska.

Cadavrul a fost găsit în octombrie. Cauza morții ursului a fost confirmată în decembrie de Departamentul pentru Conservarea Mediului din Alaska.

„Acesta este primul caz de urs polar raportat”, a declarat medicul Bob Gerlach, pentru Alaska Beacon. Oficialii au studiat corpul animalului pe 6 decembrie. Ei au confirmat că acesta a contractat virusul chiar în ziua morții, potrivit Independent.

Urs polar, mort din cauza gripei aviare. Probleme și pentru alte animale

Riscul pentru oameni al virusului gripei aviare este foarte scăzut. Cu toate acestea, boala a ucis milioane de păsări în America de Nord, inclusiv păsări sălbatice și păsări domestice. Se spune că aceeași tulpină a bolii se răspândește în mare parte din Europa și Asia. Primele rapoarte de HPAI în SUA au fost înregistrate în ianuarie 2022. Tot în 2022, un pui de urs negru a fost diagnosticat cu boală în Bartlett Cove, Parcul Național Glacier Bay. Acesta a fost în cele din urmă eutanasiat după ce a făcut convulsii. De asemenea, trei vulpi și un urs negru au murit din cauza bolii.

Se crede că ursul polar de lângă Utqiagvik a contractat boala după ce a consumat carne infectată din leșurile de păsări moarte. Potrivit doctorului Gerlach, temperaturile scăzute înseamnă că virusul poate persista o perioadă după moartea gazdei.

„Dacă o pasăre moare din cauza asta, mai ales dacă este ținută într-un mediu rece, virusul mai poate persista o perioadă”, a spus el. The Guardian raportează că Gerlach crede că s-ar putea să fi fost mai multe morți de urși polari, dar, deoarece trăiesc în locuri atât de îndepărtate, trupurile lor s-ar putea să nu fie studiate niciodată.

Populația globală de urși polari este listată ca Vulnerabilă de Lista Roșie a IUCN și este primul animal inclus în specia de animale pe cale de dispariție din SUA care a murit din cauza bolii. Urșii polari sunt în principal amenințați de diminuarea gheții marine din cauza schimbărilor climatice, dar această ultimă evoluție ar putea sugera o altă amenințare foarte reală pentru populațiile din întreaga lume.

spot_img
Latest news
știri