13.6 C
București
duminică, 12 mai, 2024

Algele de sub gheața polară conțin plastic

Algele de sub gheața polară conțin microplastice, potrivit unui studiu realizat de Institutul Alfred Wegener, scrie Interestingengineering.

Microplasticele au fost detectate într-o varietate de ecosisteme, precum și în numeroase specii, de la cel mai înalt vârf de pe Everest până la fluxul sanguin uman. Este surprinzător să ne gândim unde ar putea oamenii de știință să găsească în continuare aceste bucăți minuscule de plastic.

În plus, această poluare cu plastic are potențialul de a schimba rapid ecosistemul curat din Arctica.

Cercetarea a documentat modul în care poluare cu plastic poate afecta rețeaua trofică a speciilor care prosperă în acest ecosistem înghețat.

Studiul a fost condus de Institutul Alfred Wegener și a monitorizat îndeaproape algele numite Melosira arctica. Acestea se găsesc sub gheața arctică. Echipa a colectat alge și mostre de apă din jur.

S-a descoperit că speciile de alge au o concentrație de bucăți de microplastic de zece ori mai mare decât apa de mare colectată.

De unde au algele concentrații de microplastic

În timpul primăverii și verii, aceste alge cresc rapid sub gheața marină. Când celulele algelor mor, ele plutesc pe fundul mării, după care se unesc și formează un fel de bulgări sub gheață. Când gheața se topește, se scufundă pe fundul mării.

„Algele filamentoase au o textură lipicioasă, astfel încât pot colecta microplastic din apa de mare, din gheața din jur și din orice altă sursă prin care trec”, a spus Deonie Allen de la Universitatea din Canterbury și Universitatea din Birmingham, care face parte din echipa de cercetare, într-un comunicat de presă.

Ulterior, animalele și bacteriile din adâncuri consumă algele depuse pe fundul mării. Ca rezultat, microplasticul intră în rețeaua trofică.

Cercetările anterioare au arătat prezența plasticului în zooplancton. Acest alge ar putea fi una dintre sursele potențiale de contaminare. Ulterior, zoonplanctonul e consumat de pești, iar apoi peștii sunt consumați de păsările marine și foci, Păsările marine și focile sunt în final mâncate de urșii polari. În plus, oamenii din Arctica mănâncă și fructe de mare, așa că plasticul intră și în corpul lor.

Din cauza ingerinței plasticului, organismele pot avea modificări de comportament. De asemenea, le pot fi afectate creșterea și fertilitatea și le poate crește riscul de îmbolnăvire. Cumulat cu schimbările climatice, lanțul trofic poate avea de suferit din cauza acestui cumul de factori defavorabili.

spot_img
Latest news
știri