Nouă state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să includă hidrogenul cu emisii scăzute de carbon în obiectivele UE privind hidrogenul regenerabil, potrivit euractiv.com. Franța, România, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Croația, Slovacia, Ungaria și Cehia au făcut apelul într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene. Cererea lor se bazează pe principiul „neutralității tehnologice”. Dar și a „suveranitatea și competențele statelor membre de a decide asupra mixurilor lor energetice”, așa cum sunt definite în tratatele UE. În scrisoarea lor, miniștrii energiei și industriei din cele nouă state membre cer ca această „schimbare de gândire” să fie reflectată în directiva UE. Cea privind energia regenerabilă (RED), care este în prezent revizuită pentru a treia oară.
Producția și transportul de hidrogenului să fie reglementate
Grupul solicită, de asemenea, introducerea unor amendamente similare în așa-numitul „pachet de gaz”. Cel care reglementează producția și transportul hidrogenului. De asemenea reprezentații statelor cer ca această „schimbare de gândire” să fie reflectată. Mai exact în directiva UE privind energia regenerabilă (RED), care este în prezent revizuită pentru a treia oară. Grupul solicită, de asemenea, introducerea unor amendamente similare în așa-numitul „pachet de gaz” care reglementează producția și transportul hidrogenului. „Îndemnăm Comisia să propună un amendament pentru proiectul RED3. Pentru a alinia obiectivele privind hidrogenul și carburanții în transport și industrie cu o astfel de abordare neutră din punct de vedere tehnologic”, scriu cele nouă țări în scrisoare. În opinia lor, urmărirea obiectivelor „exclusiv din surse regenerabile” ar putea împiedica obiectivul principal al UE. Acela de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050. Împreună, cele nouă țări constituie o minoritate de blocare în Consiliul de Miniștri al UE, potrivit anturajul lui Agnès Pannier-Runacher, ministrul francez al tranziției energetice.
Stimulente egale pentru hidrogenul regenerabil
Hidrogenul cu emisii scăzute de carbon ar trebui astfel dezvoltat „fără întârzieri sau constrângeri inutile”, scriu ei. Și solicită stabilirea de „ținte ambițioase” și „stimulente egale” atât pentru hidrogenul regenerabil, cât și pentru hidrogenul cu emisii scăzute de carbon. În joc este competitivitatea industriei în curs de dezvoltare a hidrogenului din UE, susțin miniștrii. Lăsarea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon pe marginea drumului ar „limita viteza de dezvoltare a economiei noastre cu hidrogen”. Ceea ce „ar ridica inevitabil costurile de producție a hidrogenului, cu efectul de reducere a competitivității globale a industriei europene”, scriu ei. Bazându-se exclusiv pe energiile intermitente, cum ar fi energia solară sau eoliană, „restrânge utilizarea electrolizatorului și crește proporțional costul de generare a hidrogenului”, adaugă ei. Fără stimulente pentru toate tipurile de hidrogen curat, industriile din UE ar putea fi, de asemenea, tentate să plaseze producția peste Atlantic. Acolo unde ar beneficia de miliardele de subvenții oferite în temeiul Legii de reducere a inflației din SUA.