16.7 C
București
joi, 28 martie, 2024

Ciclon polar peste România de duminică

Vremea se va răci mai mult decât normalul acestei perioade.

Meteorologii avertizează că de duminică vremea se schimbă radical. Vom avea chiar și un cod galben pe ninsori și viscol și există chiar și o informare meteorologică pentru întreaga țară. Mai exact, cei de la ANM spun că “în intervalul 03 februarie, ora 10 – 05 februarie, ora 18, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării. Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50…60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65…75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare”.

Vremea se va răci, maxime de 2 grade

Însă exact de duminică începe să se răcească foarte tare. ”Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Geroasă înseamnă că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania. De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad în zone din sud.

Valori mai scăzute decât normalul perioadei

Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum. Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara, din această seară, la noapte și mâine va traversa toată țara, vor fi amestecate ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă. Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte și în zonele mai joase”, a explicat meteorolul Alina Șerban la Antena3. Cert este că și în București se va răci vremea de duminică, iar până miercuri vom avea maxime de 2 grade.

Latest news
știri